2009. január 21., szerda

A teljes MSZP- és SZDSZ-frakció gyanúsított Terézvárosban


Az előző ciklus valamennyi Budapest, VI. kerületi szocialista és szabad demokrata képviselőjét minősített hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatják ki aggályosnak tartott terézvárosi ingatlanügyek miatt. Közülük nyolcan most is képviselők. Gyanúsított Verók István (MSZP) polgármester is, aki szerint a Fidesz nyomására lépett az ügyészség, és "orvtámadás indult a demokrácia ellen". Az ügyészség ezt visszautasítja.

Gyanúsítottként idézték be az előző ciklus teljes terézvárosi szocialista és szabad demokrata frakcióját, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Az eljárás egy bizonyos Andrássy úti ingatlan, a gyanú szerint jóval áron aluli eladása miatt indult. A kihallgatások tegnap kezdődtek egy volt Centrum párti - a koalíciós pártokkal együtt szavazó - képviselő beszámoltatásával, és több napon keresztül tartanak majd – írja a Népszabadság.

- Az ellenzéki Fidesz és KDNP önös pártérdekből orvtámadást intézett a demokrácia ellen. Az ügyészség feltehetően politikai nyomásra utasította a rendőrséget, hogy - büntetőügynek álcázva - egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indítson nyomozást - reagált délutáni, rendkívüli tájékoztatóján Verók István szocialista polgármester, akit szintén meggyanúsított a nyomozóhatóság. Hangsúlyozta, hogy Terézváros vezetése visszautasítja a cinikus, a jogállami normákat semmibe vevő lépést.

Verók tudomása szerint a mostani gyanúsítások - amelyek nyolc, jelenleg is önkormányzati képviselőként dolgozó politikust is érintenek - elsősorban az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladásához kapcsolódnak. A kerület az épületet 2004 nyarán adta el 150 millió forintért. A befektető vállalta a bérlők kiköltöztetését, és a ház teljes felújítását. Utóbbi másfél milliárd forintjába került volna az adóssággal küszködő kerületnek.

A leromlott állapotú épület értékesítése Verók István szerint elkerülhetetlen lépés volt, a műemlékvédelmi hatóság kötelezte ugyanis az önkormányzatot a felújításra. "Másképpen fogalmazva: a milliárdos kiadás helyett százmilliós bevétel az eredménye a lépésnek" - mondta a polgármester.

http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=257012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése