2009. január 12., hétfő

Érdektelenségbe fulladt a ferencvárosi választás


VOKSOK – Maga mögé utasította a Jobbik jelöltje az SZDSZ-es indulót
Lehet akár a hideg időjárásra is fogni, de a vasárnapi időközi választás majdhogynem teljes érdektelenségbe fulladt a Ferencvárosban.

Az urnák elé csak a szavazópolgárok 25,91 százaléka járult, egészen pontosan 8084-en. Mivel a választás érvényességéhez legalább 50 százalékos részvétel kellett volna, így két hét múlva második fordulót kell tartani. A két nagy pártra leadott voksok aránya nagyjából a papírformának felel meg. A fideszes Bácskai János szerezte meg a szavazatok 58,67 százalékát, míg az MSZP-s Bánsághi Tamás a vártnál valamivel gyengébb eredményt ért el, 23,11 százaléknyi szavazatot kapott. Igazi nagy meglepetést a Jobbik jelöltje szerzett, Szegedi Csanád ugyanis a voksok 8,5 százalékát szerezte meg; többet, mint az SZDSZ-es színekben induló John Emese.

„Történelmet írtak a ferencvárosi választók” – mondta Szegedi Csanád. A Jobbik jelöltje szerint a szavazók megmutatták, hogy a párt valódi harmadik erővé vált, míg a liberális SZDSZ elindult a megszűnés útján. John Emese szerint erről szó sincs, az látható, hogy az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt.

A Ferencvárosban rendezett időközi választás eredményei:
1. Bácskai János, Fidesz-KDNP: 4697 szavazat 58,67%
2. Bánsághi Tamás, MSZP: 1850 szavazat 23,11%
3. Szegedi Csanád, Jobbik: 681 szavazat 8,5 %
4. John Emese, SZDSZ: 419 szavazat 5,23%
5. Várady Tibor, Humanista Párt: 295 szavazat 3,68%
6. Paulik Péter, Magyar Kommunista Munkáspárt: 63 szavazat 0,78%
A nagy pártok is eltérően értékelték a választások eredményeit. Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nyilvánvaló, hogy a szavazók komoly változást akarnak és a Fidesz megtiszteltetésnek veszi, hogy ezzel a változtatással őket akarják megbízni. Ezzel szemben Burány Sándor szerint nem a kormányzati politikával elégedetlenek a választók. „Az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a választópolgárok a választást megelőző botrányok miatt – mondta az MSZP fővárosi elnöke.

Korábban az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy három párt – az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt – által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis, így ezeket a pártokat kizárták a választásokból. A Ferencvárosban azért kellett időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról.

A Political Capital nevű politikai elemző cég, valamint egy magánszemély egyébként kifogást nyújtott be a ferencvárosi választási bizottságnál a névjegyzék ellen. Úgy látják, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás aránytalan. A helyi választási bizottság elutasította a kifogást. A cég fellebbezett az elutasítás ellen.

http://www.petofinepe.hu/index.php?apps=cikk_kozponti&cikk=203461

Fenti választásokkal egyidőben helyi választásokra került sor a XI. kerületi Richard's Café választókörzetében is.

A választásokon a választásra jogosultak 100%-a vett részt, összesen 7290 fő.

A választásokon induló pártok közül az első a royalista Zlaty Bazant Korsó Párt került ki győztesen (3760 szavazat ): a szavazatok 51,58 százalékával abszolút többséget szerezve a Richard's Café közgyűlésében.
Második helyen a szintén royalista, de a Bazant-családdal szemben a Chivas-családot a trónon vágyni látó Chivas Regal (4cl) Párt végzett (1500 szavazat), a szavazatok 20,58 százalékával.
Nem érte meglepetés a megkérdezett politikusokat akkor, amikor kiderült, hogy az enyhén populista, köztársasági Sertéskaraj-Grill Párt (1290 szavazat) zsebelte be a szavazatok 17,7 százalékát.
Az már csak alig árnyalja az összképet, hogy a Sertéskaraj-Grill Párt korábbi ifjúsági szervezete, a két évvel korábban a populizmust és a Sertéskarajt elvető, köztársasági, ám zöld értékeket programjába foglaló Grillezett Zöldségek Pártja 490 szavazatot és ezzel a szavazatok 6,7 %-t megszerző rétegpárt került a negyedik helyre, míg a Sertéskaraj-Grill Párt szatellit-pártjának tekinthető, szintén zöld értékeket artikuláló, de a Sertéskarajjal szoros szimbiózist felvállaló Zöldbors Mártás Párt 290 szavazattal és ezzel a szavazatok alig 4%-ával az utolsú helyen végzett.

A BoHo Political & Gastrocoltural Consulting általunk megkérdezett politológusai az alábbiak szerint kommentálták a választások eredményeit.

Bo: Nyilvánvaló, hogy a jelen gazdasági válságban óhatatlanul szükséges lesz a kétharmados közgyűlési támogatást igénylő önkormányzati határozatokra, ám az kétségtelen, hogy a két nagy royalista párt nem fog nagykoalícióra lépni: a közgyűlés abszolút többségét megszerzett, ám egyedül csupán kormányozni, de radikális változásokat egyedül meghozni képtelen Zlaty Bazant Korsó Pártnak a köztársasági pártokkal kell koalícióra lépnie, ami érdekes helyzetet eredményezhet a politikai közéletben. Mindenféleképpen úgy látom, hogy a Sertéskaraj-Grill Párt lehet a mérleg nyelve.

Ho: Olyan szcenárió elképzelhetetlen, hogy a Sertéskaraj-Grill Párt ne kívánna részt venni a hatalomban. Az is elfogadhatatlannak tűnik a karajisták szempontjából, hogy a kínálkozó lehetőség ellenére csak a közgyűlésből, de a kormányon kívülről támogasság a fácánistákat. Valószínű, hogy a keményvonalas chivasisták ellenzékbe szorulnak, de az is biztos, hogy a Sertéskaraj-Grill támogatásáért a Zlaty Bazantnak komoly árat kell fizetnie. Nem vizionálom egyelőre a királyság bukását, hiszen a társadalom jó része alapvetően royalista érzelmű, de lassan-lassan elképzelhető egy alkotmányos monarchia kialakítása, ahol nagyobb arányban képviseltetnék magukat akár a karajisták, akár ezzel párhuzamban a zöldborsok vagy a grillezett zöldségek.

A Morbus Hungaricus a ferencvárosi választások eredménye kapcsán azon mélázott el, vajon kinek mi az üzenet az eredményeket tekintve. Egyetértünk Szegedi Csanád kijelentésével:
Történelmet írtak a ferencvárosi választók. Egyetértünk Szijjártó képviselő úr kijelentésével: a szavazók komoly változást akarnak. Egyetértünk Burány Sándorral: Az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a választópolgárok.

Az értelmezés azonban a Morbus Hungaricus szerint más s csupán egyetlen közös okra vezethető vissza. A választópolgárok háromnegyed részének tele a töke a politikával és a politikusokkal. Minden más félremagyarázás. A választások igazi üzenete ez. Ki a szart érdekel a Fityisz vagy a Maszop, kit izgat a Jobbik, Még jobbik vagy akár a Legjobbik, a Szadesz, a többi, minuszkulus pártocskáról már nem is szólva, amikor, ha az egyszerű választópolgár józan ésszel végigtekint az elmúlt 20 éven s van annyira önző, hogy saját rövidke életéhez képest nézze e hatalmas időintervallumot, azt kell látnia, hogy az ún. "politikai elit" nem csupán
az elmúlt 20 évet kúrta el, hanem Kis Pisti, Nagy Marcsi és állampolgárok millióinak életét is. Talán ez az, ami a választók 75 százalékának megbocsáthatatlan.

A probléma, s a választási apátia legfőbb forrása az, hogy a Kis Pistit és Nagy Marcsit képviselő párt, mozgalom, bármi még nem jelent meg a politikai palettán, s ismerve a magyar közállapotokat, nem is fog. Elbohóckodunk két nagy párttal, a többi immáron labdába sem rúg, néhány elmebeteg választ (illetve szavaz, mert hiszen igazi választási lehetőség nincs, csak szar, szarabb és legszarabb közt). A Kárpát-medence rendkívül jó adottságai közti az a nem csekély hátrány is megtalálható, hogy a medencében megreked a szemét. A zacc. A selejt. A Kárpátok bércei védenek is, de ezek hozzák az igazi politikai áporodottságot is.

És ha nagyon mélyen megnézzük, a probléma legeslegmélyén ott a magyar.

Mert ez tényleg Böszmeország, Majomország, Birkaország. Az ország 75%-a látja, hogy mi a helyzet. A saját bőrén érzi. Oszt jó napot. Mégsem történik semmi, illetve csak az, hogy mindenki a passzivitásba menekül. Olyasmi helyzet ez, mint 1849 után. Passzív ellenállás. Talán nincs más eszköz a hülyeséggel szemben, talán tudatos a választópolgárok menekülése az urnák láttán, talán az elszabotálás klasszikus magyar találmányával 20 év, 30 év alatt egyszer majd elérjük, hogy a politikai elit kiegyezik a magyar lakossággal, s új irányt vesz az ország szekere. De erre, a Morbus Hungaricus szerint kevés az esély. A magyar lakosság nem lát túl a Kárpátokon.

Emigrare necesse est. S ha ebben a medencében leengedik a vizet, tényleg csak a seprő marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése