2009. január 11., vasárnap

Budapesti szmogriadó


Betartását a rendőrség ellenőrzi.Büntetést nem kapnak a felszólítást figyelmen kívül hagyók.

Szmogriadót rendeltek el Budapesten vasárnap tizenegy órától a szokatlanul magas szálló por koncentráció, valamint a gázhelyzet miatt. Demszky Gábor főpolgármester Budapest egész területére kiterjesztette a gépjárműforgalom korlátozását. Az intézkedés visszavonásig érvényes, ugyanakkor a szabálysértőknek csak szóbeli figyelmeztetés jár.

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert, és ezzel elérte a riasztási fokozatot. A kialakult helyzetet az sem segíti, hogy a kialakult gázkrízis miatt sokan áttértek a fa-, szén-, és olajtüzelésre. A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már szombaton elrendelte a főpolgármester. Azóta a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés. A szakemberekkel történő egyeztetés után Demszky Gábor vasárnap elrendelte a szmogriadó életbe lépését, így csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek a fővárosban, mivel 11-e van. A rendelet alól csak a főváros M0-s szakasza kivétel, illetve egyebek mellett az alapellátást biztosító, a rendőrségi, az egészségügyben használt, valamint a mozgáskorlátozottakat szállító és a kiemelten környezetkímélő, így például a hybrid motorral rendelkező járművek.A rendelet betartását a BRFK ellenőrzi, ugyanakkor büntetés nem, csak szóbeli figyelmeztetés jár a szmogriadót megsértő autósoknak..

Az elrendelt korlátozáson túlmenően a főpolgármester arra kéri a lakosságot, hogy a helyzet további romlását megelőzendő, lehetőleg szüneteltessék az egyéni gépkocsival történő közlekedést, különösen a kétütemű benzinmotorral és a dízelmotorral hajtott gépjárművek használatát mellőzzék. A saját gépjármű igénybevétele helyett a BKV járatait részesítsék előnyben.

A kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a légköri viszonyok továbbra sem kedveznek a levegőminőség javulásának, így minden bizonnyal marad a szmogriadó Budapesten. Hétfőn csak a páros-, vagy nullára végződő rendszámú autótulajdonosok ülhetnek a volán mögé.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=157973

A Morbus Hungaricus úgy találja, hogy fenti hír a magyar betegség egyik újabb és tipikus megnyilvánulása. Akkut, ugyanakkor mégis teljesen krónikus átgondoltság és tervszerűség. Tudjuk mi, hogy főpolgármesterünk jót akar. Tudjuk, hogy az új szmogriadó-rendelkezések sokkal jobban védik egészségünket. Csodás, ha vasárnap reggel rendelet születik arról, hogy páros napokon csak a páros, páratlan napokon csak a páratlan rendszámú autók mehetnek a főváros utcáira.

És a legszebb talán az egészben, hogy ezzel újabb munkát kap a BRFK, cserébe a rendelet ellen vétő autósok maximum figyelmeztetést. Így van ez rendjén. Ja, s a kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását. Így hatékony a szmogriadó.

Ad hoc, értelmetlen, de látványos és lózungszerű intézkedések. A rendszerváltás óta folyamatosan.

Vajon kapunk-e érte orvosi Nobel-díjat, ha a világ elé tárjuk felfedezésünket, a Morbus Hungaricus Ad Hoc nevű új vírusát, mely csak a magyar politikusokat, vezető pozíciókban levő vállalatirányítóit és a hatalom által valamilyen szinten is korrumpált tagjait támadja meg, s melyből soha nincs felépülés a tudomány jelenlegi állása szerint?
Vagy talán létre kellene hozni egy érdemrendet, melyet azok kaphatnának meg széles e hazában, akik tökéletesen átgondolatlanul vezetnek közintézményeket, országot, fővárost, önkormányzatokat, bankokat és vállalatokat, veszélyeztetve ezzel széles és kiszolgáltatott néprétegek életét? S ha ennek a díjnak a neve Lózung-díj lenne?

Hogyan változott tehát Budapest székesfőváros tömegközlekedése a jelenlegi főpolgármester, a rendszerváltás utáni kerületi önkormányzatok és kormányok együttes és teljesen hasztalan munkája következtében? Történtek-e a város közlekedésében olyan intézkedések, melyek elkerülhetővé tették volna a vasárnap reggeli értelmetlen rendeletet? Kaptunk-e az elmúlt 20 év előrelátó politikusaitól, korunk Széchenyi Istvánaitól, Deák Ferenceitől, Szent Istvánjaitól újabb metróvonalakat, elővárosi vasutakat, a központból az autókat teljesen kitiltó rendelkezéseket, föld alatti parkolóházakat, bármit, ami képes lenne hatékonyan megakadályozni a szmogot?

Ha ilyeneket nem is kaptunk, kaptunk egy jó kis szmogriadót. Hát ez is valami. Az ember mindig jobbat vár annál, amit kap.

A Morbus Hungaricus ilyen helyzetekben komolyan mérlegelné azt a radikális javaslatot, hogy az ipari fogyasztók olajtüzelésű fűtőberendezéseit cseréljék le hiteltelen és korrupt politikusok elégetésével üzemelő fűtőberendezésekre. Megújuló és kimeríthetetlen energiaforrásról van szó a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza vidéken, az égéstermék pedig kétségtelenül tisztább mint a nyersanyag. Mindenki jól járna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése