2009. január 22., csütörtök

Emberi jogokat sértett Hajdú Péter műsora az ORTT szerint


A Story Tv hajléktalanokat szerepeltető valóságshow-műsora a médiatörvény egyes, emberi jogokra vonatkozó rendelkezéseit sértette meg, s mindezt azért, hogy nagyobb nézettséget érjen el – így foglalható össze az ORTT határozata. A médiahatóság az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárást az ügyben. A műsor producere Hajdú Péter.

Az ORTT a Story Tv „A Nagy Lehetőség” címmel sugárzott műsorának 2008. szeptember 10-én, 17-én és október 1-én sugárzott adásait vizsgálta. A médiahatóság többségi határozata szerint a szereplők több szempontból aggályos bemutatásával megsértette a médiatörvény egyes – emberi jogokra vonatkozó- rendelkezéseit. „Mindezekkel a nézettség növelése volt a cél, amely nem helyezhető az emberi méltóság tisztelete elé” – írja közleményében az ORTT. A médiahatóság felszólította a Story Tv-t a „sérelmezett magatartás megszüntetésére”.

A határozat indoklása rámutat, hogy a műsorszám felvezetése során a műsorkészítők felszínesen kezelték a hajléktalan kérdést, így a fedélnélküliséget egyszerűen az alkohol, a drog, a párkapcsolatok felbomlásának, a börtön vagy a lakásmaffia következményeiként jelenítették meg. A műsorban megjelenő problémák és kihívások kifejezetten jellemzőek a középpontba állított csoportra, azok egy „átlag” valóságshow-ban egyáltalán nem vagy nem ilyen módon jelennek meg (súlyos gyógyíthatatlan betegség az egyik szereplőnél, agresszió nem megfelelő kezelése, büntetett előéletből fakadó stigmatizáció, higiéniai hiányosságok, újszülött ellátásának képessége vagy annak hiánya).

Az ORTT szerint a műsorszám felfogható lenne társadalmi kísérletként is, azonban nem társadalmi összefüggések, törvényszerűségek megállapítására, leírására és igazolására vállalkozik, hanem elsődlegesen egy sajátos szórakoztatási igényt hivatott kiszolgálni. „A kiválasztottak ruházata, különböző eszközeik, mint a mobiltelefon, fényképezőgép vagy a laptop, annak a jelei voltak, hogy nem a budapesti látkép állandó elemeinek számító hajléktalanok szerepelnek a Story Televízió programján” – írja az ORTT.

A médiatestület leszögezi, hogy a hajléktalankérdés megoldását természetesen nem a televízió műsorainak kell vállalnia, ám e produkció esetében is felmerül a kérdés, hogy a kiszolgáltatott emberek magánszféráját, testi és lelki problémáját milyen szinten lehet áruba bocsátani. Ráadásul több olyan momentum is megjelent a programokban, amelyek adatvédelmi szempontból is aggályosak lehetnek.

http://hvg.hu/itthon/20090122_story_tv_hajlektalanshow_ortt.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése