2009. január 5., hétfő

Jégszobrokkal a klímaváltozás ellen


Az éghajlatváltozás miatt kihalt vagy kihalással veszélyeztetett állatokat mintázó jégszobrokat állítanak fel a főváros néhány forgalmas pontján január 7. és 10. között, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességére.
Az akciót a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezi. A közvélemény figyelmének felkeltésén túl a zöldtárca célja, hogy tippekkel segítse a lakosságot, miként bánhat takarékosabban a Föld erőforrásaival saját háztartásában. Számos felmérés mutatja, hogy az emberek nincsenek tisztában az éghajlatváltozás hatásaival, veszélyeivel, ugyanakkor az is kiderül a felmérésekből, hogy sokan hajlandóak lennének környezettudatosabban élni, de nincs elég információjuk arról, mit is kellene tenniük - közölte a minisztérium.

Ezért a jégfigurák mellé Legyen takarékosabb, óvja a Földet! szlogennel praktikus takarékossági üzeneteket helyeznek el például a vízfogyasztással, áramfelhasználással, fűtéssel, világítással kapcsolatosan, illetve szórólapokat osztanak a járókelőknek.

Az akció rámutat arra, hogy kisebb életmódbeli változásokkal az emberek amellett, hogy mérséklik az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős energiafelhasználást, közüzemi számláikat is csökkenthetik. Például megtudhatják, hogy ha csak egy fokkal kevesebb az otthoni hőmérséklet, akár hét százalékkal is csökkenhet a fűtésszámla, de jelentős megtakarítással jár a mosóvíz hőfokának mérséklése is.

Ugyanis ha negyvenről harminc fokra állítják a hőfokot, máris 40 százalékos energiamegtakarítás érhető el és évente akár több tízezer forint is megspórolható a villanyszámlán. Az akció során arra is lesz lehetőség, hogy a járókelők az éghajlatvédelem érdekében meghozott személyes vállalásukat az elhelyezett gyűjtőládákba tegyék.

A záróeseményen, január 10-én, szombaton a Műjégpályán szerveznek minden érdeklődőnek interaktív programot, amelyen ismert személyiségek is jelen lesznek. A résztvevők az éghajlatvédelemhez kapcsolódó üzeneteket véshetnek majd az ott kifaragott, földgömböt formázó jégszoborba.

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/344341

A minisztérium kezdeményezése becsülendő. Egy probléma van vele: lokális megoldást kíván egy globális problémára. Felhívjuk a figyelmet a globális felmelegedés által veszélyeztetett állatfajokra a róluk készült jégszobrokkal, az energia takarékos felhasználására...

Itt igazából radikálisabb és mélyebb problémamegoldásra van szükség. Egyetlen faj szobrát kéne kifaragni jégből, kőből, bármiből, ami időt álló, s mellé írni öles betűkkel a világ minden nyelvén: "Ember, írtsd ki saját magad a világból. Save the planet!"

Smith ügynök azt mondja a Mátrixban: "Szeretném megosztani Önnel mire jöttem rá az itt létem során. Akkor döbbentem rá, amikor osztályozni próbáltam a faját. Ráébredtem, hogy Önök valójában nem emlősök. Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat Embereket. Letelepednek valahová és addig szaporodnak míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer."

A Morbus Hungaricus szerint a bolygó problémáira a megoldás, a gyógyszer az emberi faj kihalása lenne. Senki és semmi nem siratna meg bennünket. Meg is érdemelnénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése