2009. január 5., hétfő

Engedélyeznék a mobiltelefont a börtönökben


Engedélyezné a mobiltelefonok használatát a börtönökben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - derült ki az m1 péntek esti Híradójából.

Juhász Gábor, a rendeletet előkészítő igazságügyi tárca államtitkára elmondta: meghatározott, szabályozott körülmények között a fogvatartottak, ha nem is maguknál, de valahol letétben tarthatnának saját mobiltelefont. A tervek szerint az a rab, aki nem követett el fegyelemsértést, akár naponta használhatná a mobilját.

A magyarországi börtönökben évente ezer becsempészett mobiltelefont találnak. A Budapesti Fegyház és Börtönben háromszáz becsempészett, majd megtalált mobiltelefont őriznek. A legtöbbnek nincs gazdája, mert senki nem vallotta be, hogy az övé. Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint a mobiltelefon-használat engedélyezése hatásos fegyelmezési eszköz lehet.

http://index.hu/politika/belfold/bort020109/

A Morbus Hungaricus úgy gondolja, hogy ehhez a hírhez Zuschlag János mobiljának semmi köze. De ettől függetlenül azt is gondolja a szerkesztőség, hogy a XXI. században itt az ideje újradefiniálni a büntetés kategóriáját. Olyan kérdéseket kell és lehet itt feltenni, mint pl.: Miért jut valaki börtönbe? Mi a börtön? Mi a büntetés? A szabadságvesztés folyománya-e a kommunikáció lehetőségének elvesztése is, vagy a kettő egymástól független?

Elképzelhető, hogy individualizálódott társadalmunkban a jövőben el kell mélázni azon, van-e, létezik-e egységes, mindenkire alkalmazható olyan jellegű büntetési forma, mint amilyen a szabadságvesztés. Egyáltalán: a szabadságvesztés büntetés-e mindenkinek? A szerkesztőség egy volt professzora, volt szegedi ügyész szerint a fűtött börtöncella, a napi rendszeres étkezés, a heti egyszeri zuhanyzás lehetősége a társadalom bizonyos szegmensei számára nem elrettentő lehetőség, hanem a saját, elkeserítő léthelyzetből való kitörés csábító alternatívája. Mibe kerül megölni egy tanyasi öregembert egy mobilért vagy egy kismotorért, ha cserébe néhány évet eltölthet az ember isteni körülmények közt a Magyar Állam költségén? Úgy tűnik, a kommunikáció lehetőségétől való megfosztás sokunk számára elviselhetetlen korlátozást jelent. Vagy pl. a szabad költekezést lehetőségének elvesztése.

Büntetőjogi reformra van szükség. Személyre szabott büntetésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése