2009. január 10., szombat

Falja az ország a gázt a hidegben


Szombaton 62-64 millió köbméter gázfogyasztásra számít Magyarországon a Földgázszállító Zrt.
A szervezet szóvivője emlékeztetett: pénteken 64,5 millió köbmétert használt el az ország, Szerbiának pedig az előző napi mennyiség több mint két és félszeresét, 4,7 köbméternyit adott el. Lakatos Edina azt is hangsúlyozta, hogy a tegnapi gázfogyasztás mértéke 3 millió köbméterrel volt nagyobb a csütörtökinél.

A meteorológiai szolgálat arra számít, hogy a mostani lesz az idei tél leghidegebb hétvégéje.

Pénteken az energiaügyi tárca vezetője azt mondta: továbbra sincs zavar a gázellátásban, mivel az igények kielégítésére a források rendelkezésre állnak. Molnár Csaba továbbra is takarékosságra kért minden gázfogyasztót, mivel a kitermelés, valamint a tárolók is a legmagasabb kapacitással működnek.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. pénteken írta alá a gázszállításról szerződést az ellátási gondokkal küzdő Szerbiával. Az exportot csak akkor szakítják meg, ha a magyarországi gázellátás veszélybe kerülne.

Csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: Magyarország a következő két hétben nagyobb gond nélkül fent tudja tartani a gázellátást.

A gázimportot megbénító orosz-ukrán vita továbbra is holtponton van, az uniós megfigyelők ugyan már dolgoznak Kijevben, de nem írták alá az ellenőrzési mechanizmusról szóló megállapodást, így a szállítások továbbra sem indultak meg.

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-250010

A Morbus Hungaricus szerkesztősége élesen emlékszik még arra a riportra, mely az azóta már megboldogult Antall József miniszterelnökkel készült akkor, amikor betegsége köztudott volt. A riporter azt firtatta, vajon a mininszterelnököt akadályozza-e munkája végeztében betegsége. A válasz az volt, hogy ha a parlament napi átlagban gigamega nagyságrendű reformtörvényt képes meghozni a miniszterelnök hathatós munkája mellett, akkor betegség ide vagy oda, az ország szekere mégis csak halad. Előre a NATO-tagság, piacgazdaság, Uniós tagság, lassan-lassan talán az euró-tagság stb. stb. útján.
Béke Antall József poraira.
A Morbus Hungaricus szerkesztősége arra is emlékszik, hogy a napokban egy másik interjúban Herényi Károly valami olyasmit mondott, hogy amennyiben a parlament most, a gázválság hatására elfogadna egy olyan intézkedést, hogy pl. az ország növelhesse akár a paksi atomerőmű kapacitását, akár egy másik atomerőmű létesítésével akár, de tovább függetlenedjen a külvilágtól energiapolitikája terén is, akkor talán úgy 10 év múlva már nem függene az ország olyan mértékben az orosz gáztól, hogy bármitől is aggódnunk kéne.
A Morbus Hungaricus szerkesztősége ma pedig azt olvassa, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr szerint Magyarország a következő két hétben nagyobb gond nélkül fent tudja tartani a gázellátást. Halleluja.
Nyilvánvaló, hogy a Morbus Hungaricus szerkesztősége az energiapolitika területén amatőrök gyülekezete csupán. Az is nyilvánvaló, hogy országunk nagyjainak a rendszerváltás elmúlt 20 évében minden másra is gondot kellett viselniük: a piacgazdaság kiépítése a la Pannon style, NATO, Unió, egészség, oktatás, kül- és belpolitika stb. stb. Látjuk mi a stratégiát. Értékeljük az előrelátást. De mégsem tudunk felhőtlen ovációban kitörni sem Herényi frakcióvezető úr előrelá, sem Gyurcsány miniszterelnök úr biztató szavai hallatán, s minden tiszteletünk ellenére hiányosságokat vélünk felfedezni Antall József miniszterelnök munkásságában is.
Úgy tűnik, az energiaszektorral a kutya nem foglalkozott stratégiai szempontból. És most sem foglalkozik vele senki.
Valami jelentéktelen ellenzéki politikus (nem azért jelentéktelen, mert ellenzéki) a minap arról hadovált, hogy az ország tekintélye és biztonsága szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a meglevő 25 ezer fős hadserege kiegészítésére és utánpótlására létrejöjjön egy tartalékos hadsereg vagy mi a bánat. Az kell a magyarnak. Huszárvirtus, bakabecsület. Jöhetnek a Tizedes meg a többiek által megénekelt öcsödi huszárok és a nyékládházi kerékpáros hadosztály...
Ez garantálja Magyarország stabilitását, a nemzetközi porondon elfoglalt erőpozícióját, önállóságát, függetlenségét, s mindent, ami egy szuverén országnak ismérve. Nem jó a függőség, az már egyszer szent.
Az energiaellátás kérdése szemmel láthatólag nem stratégiai kérdés országunk nagyjainak szemében. Tervezés, előrelátás. És ezek teljes hiánya. S mindez a fantázia, fantaszták megálmodta magyar nagyzolás végtelen világával szemben. Ez az igazi magyar betegség. Ideje lenne kilátni a Kárpátok bércei közül. Extra Hungariam tamen est vita. A férgese meg, ha összefagy addig, hadd hulljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése