2009. január 8., csütörtök

Nő az elégedetlenség: kevés a betegekre fordított idő


A magyar lakosság elégedett az orvosok és a nővérek szakmai felkészültségével, valamint az egészségügyi intézmények higiéniájával, azonban a hosszú várakozás, illetve a betegre fordított túl kevés idő még mindig problémát jelent – derül ki a Webbeteg egészségügyi portál és a Szinapszis Kft. kutatásából.
A tavaly szeptemberben ezer ember bevonásával végzett reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek közel kétharmada az egészségügyi intézmények szolgáltatásaival összességében nézve elégedett, további 30 százalékuk pedig részben elégedett a jelenlegi helyzettel, csupán néhány százaléknyi válaszadónak volt kifejezetten negatív a tapasztalata.

A felmérésből az látszik, hogy az életkor előrehaladtával nő az elégedettség: míg 36 éves kor alatt a megkérdezettek kevesebb mint a fele, addig 55 év felett az emberek több mint kétharmada vallotta magát elégedettnek.

A fentiekhez hasonló arányokat találtak akkor, amikor településtípusok szerinti bontásban vizsgálták a válaszokat. Eszerint a fővárosi intézmények szolgáltatásának színvonala elmarad a megyeszékhelyi szakrendelések megítélésétől. Nem volt viszont eltérés a krónikus betegségben szenvedő, illetve a szakrendelésekre csak ritkán járó válaszadók véleménye között.

A megkérdezettek szerint az egészségügyi személyzet felkészült, de egyre kevesebben vannak, a legjobb értékelést az asszisztensek és a nővérek szakmai felkészültsége kapta. Hasonlóan jó a megítélése a vizsgálati eredményeket részletesen, írásos formában tartalmazó leleteknek is. Ezek mögött alig maradt el az orvosok szakmai felkészültségének megítélése, valamint a szakrendelők tisztaságának pozitív értékelése.

Bár a többség úgy ítélte meg, hogy a betegekre fordítható idő még mindig nagyon kevés – ez a szempont ezért gyengébb osztályzatokat kapott –, a tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy leterheltség mellett is igyekeznek kedvesek lenni az orvosok, valamint a nővérek és az asszisztensek egyaránt.

Az orvos- és nővérhiány a megkérdezettek szerint is érzékelhető, a felmérés készítői szerint nyilvánvalóan ebből fakad az egyes vizitek idejének rövidülése, a hosszabb várakozási idő és az előjegyzési időpontok csúszása. Ez utóbbi két szempont kapta egyébként a legalacsonyabb pontszámokat.

http://www.mno.hu/portal/607591

A Morbus Hungaricus alig egy nappal korábban már cikkezett az igazságszolgáltatás rendszerének XXI. századi eredményeiről, s mit hoz a véletlen, másnap az egészségügy is megkapja a dícséretet.

A gond nyilvánvalóan az állampolgárokkal van. Türelmetlenek. Nem tudnak várni. Halódó nyugati civilizációnk népbetegségének áldozatai vagyunk. Az elosztórendszerek amúgy hibátlanul működnek, mindenki belead apait-anyait, de a magyar lakosság elvesztette legfontosabb, a történelem során kialakult tulajdonságát: a türelmét. 150 évig várt Magyarország a törökök kitakarodására, a Habsburgok több száz évig rontották a levegőt a Kárpátok szent bércei közt, az oroszok is negyven év után takarodtak haza (bár lehet, hogy ezúttal a gázvezetékeken, a Malév szárnyain vagy a betámadott OTP részvénycsomagjaiban jönnek vissza a spájzba, tankok, fegyverek és minden egyéb nélkül), király nélküli királyságként is bírtuk a XX. század elején vagy 20 évig, erre jönnek a türelmetlenkedők: sokat kell várni Justitia oltára előtt vagy éppen Hippokratész szolgáira.

Az elmúlt húsz év nem vált a magyarság előnyére. Elkényeztetett népség lettünk. Hozzászoktunk a jóhoz. Volt hitel, pénz, csillogás, minden. Most talán kiderül az, hogy az emberi magatartás legalsó polcaira helyezett türelem vajon megvan-e még a lakosságban, vagy a bejárónő azt is kidobta a többi limlommal egyetemben. "Adj, Uram, de azonnal!" - ez a mi bajunk. Lehet, hogy a nyugati civilizáció minden becsületes állampolgára számára kéne szervezni központilag túlélőtúrákat olyan helyekre, amelyek távolról sem hasonlítanak A sztárok a fejükre estek vagy a Celeb vagyok, ments ki innen! címmel aposztrofált baromságok által bemutatott helyszínekre. Egyhetes üdülés Szomáliában, a kalózparton, Darfúrban, a menekülttáborban egy hónap letöltendő nyaralás, Kolumbiában a FARC túszaként eltöltendő, egyelőre meg nem határozott időtartamú vakáció, vagy éppen Gázába egy utolsó vérig tartó örökre pihentető beutaló.

Van bajunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése