2009. január 10., szombat

Január 10-e mégsem munkanap


Az Országos Érdekegyeztető Tanács döntése szerint január 10-e, szombat a gázválság miatt mégsem lesz munkanap, ezért az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ügyfélszolgálati irodái is zárva lesznek.

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői még tavaly állapodtak meg abban, hogy mivel az új esztendő első napja csütörtökre esik, a január 2-i, pénteki munkanapot pihenőnappá nyilvánítják, cserébe viszont január 10-én kellett volna dolgozni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács úgy határozott, hogy a földgázszolgáltatás korlátozása miatt a pótmunkanapot március végére halasztják. Emiatt az APEH ügyfélszolgálati irodái sem fogadják január 10-én, szombaton az ügyfeleket.

http://www.apeh.hu/regiok/kozepmagyarorszag/helyihirek/szunet.html

A Morbus Hungaricus spanyol levéltárakban folytatott kutatómunkája során rábukkant az alábbi, középkori hírre, a Diario de Granada 1492. március 31-i számában:

"Treuga Dei két napig - a főinkvizítor technikai okokkal magyarázta a csúszást

Ferdinánd király és Torquemada főinkvizítor a mai nappal kihirdetik azon megállapodásukat, hogy korona fennhatósága alá tartozó területeken élő zsidók a rendeletet követő 4 hónapon belül hagyják el az országot, amennyiben nem tanúsítanak önvizsgálatot és térnek át a kereszténységre. A nemzeti megtisztulásra azonban mégsem július 31-t, hanem augusztus 2-t jelölték ki.

Torquemada főinkvizítor indoklása szerint július 31-e idén vasárnapra esik, mely ünnepnap, s nem várható el, hogy a jó keresztény inkvizítorok ezen a napon kezdjék meg a hitüket meg nem tagadó zsidók királyságunk területéről való kiebrudalását, az azt követő hétfő feltételezések szerint pedig nagyon zsúfolt munkanap lesz, hiszen az apostaták ellenőrzését a szorgos inkvizítorok tüzesvas-próbák során alaposan ellenőrzik, ám ez igen időigényes feladat, s nem várható, hogy egy nap alatt végeznének a becslések szerint 200 ezer új keresztény hitének szilárdságát illető vizsgálatokkal. A főinkvizítor és a király érdekegyeztető ülésén így az a megállapodás született, hogy mindezen okokból a hitüket meg nem tagadó országlakos zsidók legkésőbb folyó év augusztus 2-ig (keddi munkanap) hagyják el a országot.

A hitüket meg nem tagadó zsidó honfitársainkank a Diario de Granada szerkesztősége nevében is eredményes csomagolást és új életet kívánunk tetszés szerinti új hazájukban, a keresztséget magukra vállaló hitehagyott zsidó honfitársainknak pedig a megváltás ígéretével kívánunk erős lelket a tüzesvas-próbákhoz és egyéb tortúrákhoz.

Minden kedves olvasónknak pedig a Szent Hivatal jelmondatát szeretnénk ezúton is tolmácsolni: az Inkvizíció és az inkvizítor mindenki barátja."

A Morbus Hungaricus emlékeztetni szeretné olvasóit, hogy az APEH és az adószedők minden magyar adózó legjobb barátai. Mindig gondolnak ránk. A Szent Hivatal, bár némileg átalakult, nevében mindenképp, módszereiben talán kevésbé, örökké létezni fog. Erre gondoljon minden becsületes magyar adóalany.

Vitam, sanguinem et pecuniam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése