2009. január 18., vasárnap

Nem hagyják dolgozni a szexmunkásokat, hiába vállalkozók


A szexuális szolgáltatás 2003 óta hivatalosan is szerepel a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott és választható tevékenységek között.
Nem tudni, hány magyar szexmunkás váltotta ki az egyéni vállalkozói igazolványt, de érdekvédelmi szervezetük szerint a rendőrség azokat sem hagyja dolgozni, akik megtették és rendesen fizetik az adót.

Senki sem tudja pontosan, hogy hányan váltották ki az egyéni vállalkozói igazolványt Magyarországon szexuális szolgáltatásra. A Független Hírügynökség kérdésére az APEH nem tudott válaszolni, és a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének sincs erről nyilvántartása, mert az érintetteket nem lehet prostituáltként regisztrálni. Földi Ágnes elnök úgy fogalmazott, hogy "nincsenek kevesen" a vállalkozóként dolgozó szexmunkások, hiszen az adózás, a TB-, nyugdíj és egyéb járulékok fizetése a saját érdekük is.

Hiába vannak azonban tisztességesen adózó, számlaképes szexmunkások, ha nem hagyják őket legálisan dolgozni - mondja Földi Ágnes. Az egyesület folyamatosan kapja a visszajelzéseket arról, hogy a rendőrség akkor is előállítja a lányokat négy órára, ha tudomásuk szerint védett övezeten kívüli területen kínálták a szolgáltatásaikat.

Az elnök egy közelmúltban történt esetet is említett, amikor a rendőrség razziát tartott egy lakásban. Az ott dolgozó hat nő betartotta a törvényi feltételeket, mindegyiknek volt bérleti szerződése, orvosi igazolása, és négyen kiváltották az egyéni vállalkozói igazolványt is. A rendőrség mégis előállította őket, és szabálysértési eljárást indított ellenük. Bár ezt később megszüntették, az egyenruhások lefoglalták a szexmunkások mobiltelefonjait is, ami munkaeszköznek számít. Anélkül viszont nehéz szolgáltatást nyújtani - tette hozzá.

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete igyekszik tárgyalni a rendőrséggel ezekről a kérdésekről, de többnyire falakba ütközik. A főváros egyik kerületében például rendszeresen panasszal élnek, ám egyelőre nincs eredmény. A szexmunkásoknak ezért csak annyit tudnak tanácsolni, hogy inkább hagyják el a területet - mondta Földi Ágnes.

Adózó prostik

A szexuális szolgáltatás 2003 óta hivatalosan is szerepel a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott és választható tevékenységek között, vagyis a szexmunkások egyéni vállalkozói igazolványt válthatnak ki. Az APEH állásfoglalása szerint a többi vállalkozóhoz hasonlóan elszámolhatják a költségeik, például a hirdetések, a mobiltelefonálás, a gépkocsihasználat és a telephely rezsijének egy részét. Cserébe számlát adnak, fizetik az adót és a járulékokat.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.nem_hagyjak_dolgozni_a_szexmunkasokat_hiaba_vallalkozok.94406.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése