2009. január 14., szerda

Kahn: Minden a lehető legjobban halad


Magyarország eddig teljesítette az IMF-fel kötött megállapodást – ezt közölte tegnap Dominique Strass-Kahn. A vezérigazgató, miután tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, azt is leszögezte, hazánkban, mint számos európai országban további strukturális reformokra van szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg nem lát lehetőséget arra, hogy amint azt a Fidesz javasolja, általános adócsökkentést kezdeményezzenek.
A néhány hónappal ezelőtt a magyar kormánnyal kötött megállapodás "terv szerint teljesül. Magyarországon a romló gazdasági környezetben is minden a lehető legjobban halad" – ezt közölte tegnap Dominique Strass-Kahn, az IMF vezérigazgatója a Gyurcsány Ferenc kormányfővel folytatott mintegy egyórás tárgyalás után. A Nemzetközi Valutaalap vezetője ezzel egyben azokat a találgatásokat is cáfolta, amelyek szerint azért látogatott Budapestre, mert a magyar kormány nem tartja be az IMF megállapodást, elmaradnak az ígért intézkedések.

Az országgyűlés már elfogadta a bankokat megerősítő törvényt és a 2008-as költségvetés számai is az IMF által vártnak megfelelően alakultak. "Igazán örülök annak, ahogy a dolgok Magyarországon alakulnak" – fogalmazott Dominique Strass-Kahn, hozzátéve, aggódik a jövő miatt, mert a világgazdasággal kapcsolatos 2009-es előrejelzések szerint "éles" csökkenés várható a gazdaság növekedésében.

Eddig sikeresen csökkentettük Magyarországon a pénzügyi és gazdasági válság hatásait. Ebben fontos és jelentős szerepe volt a Nemzetközi Valutaalapnak – mondta Gyurcsány Ferenc. A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy az IMF közreműködése sokak számára világossá tette, Magyarország erős pénzügyi háttérrel rendelkezik és képes magát finanszírozni. A miniszterelnök, akárcsak Strauss-Kahn, azt hangsúlyozta, hogy Magyarország azt tette, amiben megállapodott az IMF-fel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a világ még nincs túl a válságon. Sőt napról-napra újabb, korábban nem feltételezett "pokoli előrejelzések jelennek meg" számos országában.

A gazdasági válság mélyebb és hosszabb, mint azt korábban várták. Ezért Magyarországnak újra és újra végig kell gondolnia, hogy a gazdaság működésének feltételei hogyan változnak, s hogy ennek kapcsán milyen további lépésekre van szükség – érvelt a kormányfő. Szerinte Magyarország jövőjének sikere abban van, ha nem menekül el a válság kihívásai elől. Változásokra, reformokra lesz szükség a következő hónapokban, években – tette hozzá. A kormányfő által kilátásba helyezett további reformokat az IMF is igényli - derült ki a vezérigazgató szavaiból. Nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió számos tagállamában strukturális reformokra van szükség. Egy dolog, hogy a kormányok rövid távon kezelik a most kialakult pénzügyi válságot, de ezzel egyidejűleg fel kell készíteni az országot arra is, hogy ezt követően fenntartható növekedési pályára álljon – érvelt Strauss-Kahn. Az IMF vezetője szerint azzal, hogy a magyar kormány a lehető leggyorsabban fordult segítségért az IMF-hez, megkímélték Magyarországot a bankcsődöktől, a valutaválságtól. Hozzátette: a kormány a saját és nem az IMF tervét teljesíti. De a magyar kormány intézkedései egybe vágnak azzal, amit a Nemzetközi Valutaalap helyesnek tart.

Nincs olyan ok, amely aggodalomra adna okot a forint árfolyamával kapcsolatban – jegyezte meg a vezérigazgató a magyar deviza árfolyamának ingadozásával kapcsolatos kérdésre. Hozzátette: a forint egy elvárható szinten stabilizálódott. Az IMF vezérigazgatója szerint mint minden költségvetés, a magyar is hipotézisekre épül, s ha a feltételek megváltoznak, akkor a kormánynak is változtatnia kell.

A fiskális gondok miatt az IMF semmiképp nem támogatja az általános adócsökkentést Magyarországon – mondta a vezérigazgató egy kérdés kapcsán. Erre azt követően került sor, hogy az IMF vezetője tárgyalt az országgyűlés költségvetési bizottságának tagjaival, köztük a fideszes Varga Mihállyal, aki az általános adócsökkentést sürgette. A vezérigazgató megjegyezte azt is, hogy bár jelenleg nincs tere az általános adócsökkentésnek, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne átcsoportosítást végrehajtani az adórendszeren belül.

Kitért arra is, hogy az öt parlamenti párt mellett szerette volna megismerni a hazai civil szervezetek és a szakszervezetek álláspontját egyaránt, bár erre – miután több országot is meglátogat – most nem volt módja. Magyarországi látogatását azzal indokolta, hogy hazánk az elsők közt kért segítséget, így itt már felmérhetőek a segítségnyújtás eredményei, illetve a szükséges lépések.

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1142764

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése