2009. január 24., szombat

A jövőbe látó főpap tévedései


Minimum varázsgömbre és persze misztikus hangulatra számít az ember, ha már egyszer jövendőmondóhoz, nevezetesen a Magyar Jövőbelátók Egyházának főpapjához készül látogatóba.


Az egyház székhelye olyan, mint egy távol-keleti műtárgyakat árusító bolt. Merthogy tulajdonképpen az is: földszinti üzlethelyiség a XIII. kerületi Pannónia utcában. Szférák zenéje helyett azonban az egyik kereskedelmi rádió szól. Binger Vilmos, a főpap - középkorú, szakállas férfi - a laptopja mögött ül, kezében cigi füstöl.

Ennyit a prekoncepciókról.

Binger Vilmos villanyszerelőként kezdte, de gyorsan átnyergelt a néprajzra, a régészetre, a restaurátori munkára. Kisebb-nagyobb megszakításokkal éveket élt Indonéziában. Hosszú időt töltött a boszorkányszövetségnél, majd kilépett, és 2006 nyarán saját egyházat alapított. A taglétszám meghaladja a kétszázat. A szakítás okairól először nem beszél, később érzékelteti, hogy a pénzről vallott felfogása jelentősen különbözik attól a szemlélettől, ami a boszorkányoknál kezdett uralkodóvá válni.

Hitelveit tekintve a Magyar Jövőbelátók Egyháza nem túl válogatós, igyekszik mindent magába olvasztani, aminek köze lehet az ezotériához. Binger Vilmos megfogalmazásában:

- Úgy gondolom, nem szabad dogmákat felállítani, egymástól szétválasztani a szakrális csoportokat. A hitrendszerünk az őskorból jön, lehet, hogy kicsit eklektikus, de a lényeg az, hogy mindenki megtalálja azt a nyugalmi helyet, ahol jól érzi magát.

Így aztán az egyház profiljába a szellemidézés éppen úgy beletartozik, mint a mágia vagy a sámánizmus. A fő tevékenység a jóslás. Ennek formái igen változatosak: kártyajóslás, tenyérjóslás, csillagjóslás, ősi héber jóslás speciális tábla segítségével.

A jós vagy a jövőbelátó - a kettő között csak elnevezésbeli különbség van - Binger Vilmos szerint akkor végzi jól a dolgát, ha nem csupán általános kérdésekkel foglalkozik, hanem képes egyes emberek életét megváltoztatni.

- Előfordult már, hogy tévedett?

- Hajjaj! Velem is megesik, hogy nem koncentrálok eléggé, vagy hibásan értelmezem a jeleket. Csak a buták és a szélhámosok tartják tévedhetetlennek magukat. Egyébként a 78 százalék az elfogadott, a jóslatoknak ilyen arányban kell teljesülniük.

- Miért pont 78 százalék?

- Nem tudom, a statisztikákból ez jött ki.

- És mi van, ha melléfog? Szól az ügyfélnek, hogy bocs, beleestél a hibaszázalékba?

- Ilyenkor megpróbálom kijavítani azt, amit elrontottam. A jövendölés felelősségteljes tevékenység, ezzel nem lehet viccelni.

Nagyobb horderejű kérdésekben közösen döntenek. Összeül a Nagy Tanács, az egyház vezető testülete, megbeszélik, hogy egyáltalán elvállalják-e a felkérést. Ha igen, akkor együtt kitalálják, hogy milyen mágiával és rituáléval tudnak segíteni. Konkrét esetekről a főpap még csak érintőlegesen sem hajlandó nyilatkozni: az egyház egyik fundamentuma a titoktartás.

Látszólag minden feltétel adott ahhoz, hogy ezt az egyházat is besoroljuk a családi alapon szervezett, jól jövedelmező üzleti vállalkozások körébe. A Nagy Tanácsban helyet kap Binger Vilmos lánya is, aki főpapnőként "talizmánokat, amuletteket, kabalákat és más, védelemre szolgáló kegytárgyakat" készít. Ezek az egyház honlapján elérhető webáruházban is megrendelhetők. Ahogyan például a piros-fekete színű sorsfordító gyertya is, amely "38 órán belül hatékonyan segít Önnek". Amíg a gyertya fekete része ég, addig a problémákra kell koncentrálni, amíg a piros, arra, hogy az illető mit szeretne elérni. A kínálatban akad rituális tőr (a mágikus oltár elkészítésének fontos kelléke), valamint energiakúp, amely a lakóhelyiségekben, irodákban összegyűjti és semlegesíti a negatív energiákat. Ha pedig a kúp fölé tesszük a kezünket, akkor a szervezetünk pozitív energiákkal töltődik fel.

Jó üzlet? Binger Vilmos ezen csak mosolyog. Inkább ráfizetés. Székhelyükről költözniük kell, mert nem bírják fizetni a bérleti díjat. A különféle egyházi szolgáltatások jelentős részét - állítja - ingyen végzik. A webáruháznak tényleg jó a forgalma (az ezerforintos sorsfordító gyertya pillanatnyilag nincs is készleten, az utolsó darabig elfogyott), a főpap ennek ellenére rövidesen felszámolja az internetes kereskedelmet. Attól tart, hogy kellő felkészítés és hozzáértés nélkül a kultikus eszközök nem hoznak eredményt, esetleg még káros hatással is járhatnak. Az ilyesfajta tárgyakhoz - magyarázza - nem elegendő használati utasítást mellékelni, szükség van a személyes tanácsadásra is.

Amikor kikapcsolom a magnót, Binger Vilmos valósággal új életre kél. Kényszeredett válaszok helyett sztorizgat, lelkesen beszél terveiről. Tapasztalatai mindenesetre arról tanúskodnak, hogy a jövőbe látás képessége nem véd meg a csalódásoktól. A közelmúltban két munkatársától is megvált: egyikükről bebizonyosodott, hogy nem ért a mesterségéhez, másikukról meg kiderült, hogy olyan esetekben is pénzt kér a kuncsaftoktól, amikor az egyház szabályai szerint nem lenne szabad.

A főpapnak ez a legnagyobb gondja: megélhetési mágusok, skizofrének, gátlástalan pénzhajhászok lepték el a piacot. A megállapítás sok egykori tanítványára is érvényes. Többen közülük országos ismertségre tettek szert.

- Szörnyű, ami történik - panaszolja Binger Vilmos. - Megtanítasz valakit faragni, aztán tehetetlenül nézed, hogy nem arra használja a kést, amire való.

A főpap ezzel együtt nem tett le arról, hogy létrehozzon egy ezoterikus múzeumot, egy hivatalosan elismert, államilag akkreditált iskolát, és nem utolsósorban egy olyan kamara jellegű érdek-képviseleti szervezetet, amely kiszűri a csalókat és a kóklereket. Bárkik legyenek is azok.

http://nol.hu/belfold/lap-20090124-20090124_4-2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése