2010. március 7., vasárnap

Rázták a rongyot


Operabál - falatkák, tánc és pezsgő

Állt a bál az Operaházban Budapesten, a bálteremmé alakított nézőtéren és színpadon mulatott a vendégsereg.
Az eseményre érkező vendégeket tüntetők fogadták hangos kiabálással szombaton este a kordonokkal elkerített volt Balettintézet előtti téren összegyűlt tömeg nemtetszésének adott hangot "a bálok bálja" megrendezése miatt. A 15. Operabál ünnepi műsorában a Himnuszt Tokody Ilona énekelte el.

Richard Staruss A rózsalovag című operájának duettjét, Az ezüst rózsa átadását Komlósi Ildikó és Rácz Rita adta elő, vezényelt José Cura. Az argentin tenor előadásában a Soneto IV és a Somos novios című dalok hangzottak el. A negyven nyitótáncos gyönyörű báliruhában ifjabb Johann Strauss Tavaszi hangok című keringőjére nyitotta meg a bált, majd a két sztárvendég Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének egy részletével mulattatta a közönséget. Az egész életre el nem feledhető estét kívánt a résztvevőknek Komlósi Ildikó operaénekes, hozzátéve: meg kell mutatni a külföldi vendégeknek, milyen is az "igazi magyar virtus".

A művész dolga szeretetet, pozitív életérzést átadni az embereknek -
hangsúlyozta José Cura. A művészek udvari bolondok, bohócok a szó jó értelmében, akiknek meg kell nevettetniük az embereket.

"A szépség terroristái vagyunk"
- tette hozzá.

Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédében felidézte: a Budapesti Operabált a rendszerváltozás után először 1996. február 17-én rendezték meg. Az operaház épületének "lelke van", remekül illik ide egy csodálatos bál, ahol jól érezheti magát az ember - fogalmazott.

Az operabáli etikett szerint a hölgyeknek nagyestélyiben, az uraknak frakkban vagy szmokingban kellett megjelenniük, az előírás szerint ehhez fehér csokornyakkendőt illik kötni. Az urak nem minden esetben tartották magukat ehhez, a hölgyek azonban mértéktartóan, elegáns ruházatban jelentek meg.

A bálban "sétálók" külön termekben, a többi között a Törley pezsgőbárban és a Zwack caféban múlathatták az időt szendvicskék, kecskesajtos burgonyás fánkocskák, zongoramuzsika és italok mellett. A Box Utca elnevezésű "gyorsszerviznek" nagy sikere volt a hölgyek körében, akik itt kiigazíttathatták elkenődött sminküket, megfésülhették a hajukat, vagy akár a talpukat is megmasszíroztathatták.

http://kulturport.hu/tart/cikk/f/0/63597/1/kultura/Operabal__falatkak_tanc_es_pezsgo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése