2010. március 7., vasárnap

Elkezdődhet a szekszárdi vármegyeháza felújítása


Megkezdődhet a szekszárdi vármegyeházának az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó felújítása, miután a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a tolnai megyeszékhely önkormányzatának képviselői szombaton aláírták a projekt támogatási szerződését.
Az 1830-ban Pollack Mihály tervei alapján épült, klasszicista stílusú vármegyeházát csaknem 831 millió forintból újítják fel a dél-dunántúli regionális operatív program 615 millió forintos támogatásával.
Az épület új tetőszerkezetet kap, felújítják a homlokzatát. A földszinten Szekszárd és térségének múltját bemutató múzeumot, kávéházat alakítanak ki, alkalmassá teszik fesztiválok és konferenciák rendezésére, és láthatóvá válnak az épület északi szárnyán 2009-ben feltárt gótikus kápolna maradványai is.
A támogatási szerződést szombaton Márton György, az ügynökség ügyvezető igazgatója, Varju László, a gazdasági tárca államtitkára és Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere látta el kézjegyével a vármegyeháza ovális termében.
Varju László arról számolt be, hogy Magyarországon 1200 olyan projekt van folyamatban, amely 100 millió forintnál nagyobb értékben segíti az élet minőségének javulását, ezek közül 900 az idén befejeződik.
Márton György hangsúlyozta: az EKF-programhoz kapcsolódva Szekszárd mellett hét dél-dunántúli városban - Dombóváron, Komlón, Marcaliban, Mohácson, Sellyén, Siklóson és Szigetváron - kezdődhet meg közterek és intézmények megújítása, összesen 2,4 milliárd forintos európai uniós támogatással. A kisebb beruházások 2010-ben befejeződnek, a nagyobb fejlesztések - köztük a szekszárdi projekt - 2011-ben zárulnak. További kérdésre válaszolva hozzátette: már a pályázat kiírásánál lehetett tudni, hogy kétséges, elkészülnek-e 2010-re az EKF-hez kapcsolódó létesítmények.
- Az optimális az lenne, ha már készen állnának, de abban bízom, hogy az EKF kulturális hatása nem ér véget 2010-ben - mondta a fejlesztési ügynökség igazgatója.

http://kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=297650&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése