2010. március 7., vasárnap

A harmadik válságos esztendőre készülhetnek a kisvállalkozások


A 2010. év immáron a harmadik válságokkal terhes esztendő lesz a mikro-, családi és kisvállalkozások számára – nyilatkozta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke.
Szűcs hozzátette: az ez évre szóló makrogazdasági adatok, valamint az ország költségvetése újabb nagyon nehéz évet vetít előre a hazai kisvállalkozások számára. Az Iposz elnöke szerint a magyar kisiparosok a mostani körülmények között nem tudják kellőképpen megalapozni piaci helyzetüket. A kedvezőtlen kisvállalkozói helyzetre példaként említette az érdekképviselet elnöke, hogy a vállalkozásoknak jelentős megrendelést adó önkormányzatok költségvetésében egyre kevesebb összeg szerepel beruházásra, felújításra. Ebből arra lehet következtetni, hogy kevesebb munkát tudnak majd megszerezni a kisiparosok. A kisvállalkozók helyzetén nem javít az sem, hogy az üzleti tevékenységből kigazdálkodott adóalapot a pénzügyi kormányzat üzleti alapra kívánja helyezni. A jövedelmet az egy-két évvel ezelőtti átlagos forgalomhoz viszonyítva várják el – mondta Szűcs György, aki szerint a 2011-re várható gazdasági fellendülésre azzal készülhetnek fel a vállalkozások, ha a legkisebb munkát is elvégezve működő vállalkozások maradnak.

Az Iposz a helyzet megváltoztatására azt javasolja, hogy az Európai Unió kisvállalkozói irányelvében (Small Business Act) foglaltak szerint az üzemméretnek megfelelő szabályokat kellene bevezetni Magyarországon is a szektorsemleges helyett, azaz „gondolj a kicsire, gondolkozz először kicsiben” – tette hozzá Szűcs. A kisvállalkozói érdekképviselet elnöke elmondta: az Iposz kiemelten figyel a szakmunkásképzésre, a felnőttképzésre, hogy a vállalkozások munkaerőben, szellemiségben, vezetéstechnikában versenyképesek legyenek a Magyarországon is egyre nagyobb számban megjelenő európai uniós vállalkozásokkal szemben, és helyt tudjanak állni a velük való együttműködésben.


http://www.mno.hu/portal/697739

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése