2010. március 7., vasárnap

Exkluzív videó: két kisnyugdíjasé az APEH-nek milliárdokkal tartozó cég


A legnagyobb adótartozást, több mint négy milliárd forintot felhalmozó magyar vállalkozás tulajdonosai a hvg.hu riportereitől tudták meg, hogy van egy cégük - legalábbis ezt állították, amikor videós stábunk felkutatta őket abban a házban, ahol albérletben élnek. Az APEH fekete listájának első helyezettje, a budai székhelyű KLK63 Kft. nyomában jártunk. Nézze meg videónkat!

Négy és fél milliárd forint. Pénzbüntetésekkel együtt összesen ennyi pénzzel tartozik az APEH-nak a KLK63 Kft. Ez a cég vezeti azt a feketelistát, amit az adóhatóság nemrég tett közzé a jelentősebb hátralékot felhalmozó vállalkozásokról és magánszemélyekről (a lista itt tölthető le).

A listavezető KLK63 Kft. fő tevékenységi köre elektronikus háztartási cikkek nagykereskedelme. A társaság székhelye Budapesten, a XII. kerületi Kékgolyó utcában, egy társasházban található. Az említett címen azonban nyoma sincs a toplistás vállalkozásnak, igaz, a ház egyik lakójának Szalai a vezetékneve. Ő minden bizonnyal Szalai Krisztina, a KLK63 Kft. kézbesítési megbízottja, akit ottjártunkor hiába kerestünk, nem értünk utol.

A KLK63-nak a cégpapírok szerint a XIX. kerületi Méta utca 31. alatt van a telephelye, reméltük, ott esetleg találunk valakit a társaságból. Vagy legalább egy elérhetőséget bárkihez, akinek köze van a céghez. A Méta utca 31. szám alatt a Méta Centrum található, tucatnyi kft. telephelyével, de a KLK63 Kft.-nek itt már hűlt helye. "Elköltöztek innen. Nem tudom, hogy hová" - mondta a Méta Centrum portása, amikor a KLK63-ról faggattuk. Azt sem tudta megmondani, mikor álltak odébb, de tény: sem az idei, sem a korábbi portakönyvben nincsenek benne.

Mivel sem a székhelyen, sem a telephelyen nem jártunk szerencsével, a cég jelenlegi tulajdonosai, Dudás Károly és Dudás Aranka keresésére indultunk, abban bízva, ők talán választ adnak arra a kérdésünkre, miként sikerült ezt az óriási adótartozást összehoznia a KLK63 Kft.-nek és hogyan került a tulajdonukba az adóbarátnak nem nevezhető vállalkozás. Merthogy Dudásék nem az első tulajdonosai a KLK63-nak. A cég első ügyvezetője egy zsámbéki férfi volt, aki 2002-től egészen 2008 tavaszáig vitte a hátán a KLK63-at. Két éve az ügyvezetői posztot a már említett, Kékgolyó utcai címre bejelentett Szalai Krisztina vette át, majd őt váltották néhány hónappal később a Szerbiában élő Dudásék, akiknek Szalai a kézbesítési megbízottjuk lett.

A minden bizonnyal stróman Dudás-házaspár Szerbiában él. Ha bukik is a cég, nehéz lesz őket tulajdonosként felelősségre vonni, a hatalmas adótartozás valószínűleg behajthatatlan. "Döglött pénz" - ahogy az adószakértők nevezik ezt, nulla az esélye annak, hogy az állam, pontosabban az APEH egy fillért is lásson majd belőle. A cégpapírok szerint a cégtulajdonos házaspár a szerbiai Zentagunarason (Novo Orahovo) él. Legnagyobb meglepetésünkre azonban zentagunarasi címükön csak egy üresen álló, lelakatolt családi ház áll.

A szomszédok szerencsére bőbeszédűek. Azt mesélik, hogy egy nagyobb tartozás miatt veszett oda az otthona az egykor szebb napokat is megélt családnak. "Károly valakitől kért kölcsön eurót és nem bírta megadni. Tavaly volt egy esztendeje, hogy kilakoltatták őket" - mondta az egyik közvetlen szomszédjuk. Egy másik ismerősük arról beszélt, Dudáséknak "semmijük nincs, semmijük nem maradt", pedig annak idején jól ment nekik a szekér. "Károly kártyázott, nem dolgozott. Sajnáltuk őket, mert nagyon szépen örököltek. Aranka az itteni iskolában dolgozott, de aztán kirúgták" - mesélte. A jól értesült asszonytól azt is megtudtuk: a pár a negyven kilométerre fekvő Palics városba költözött, ahol albérletben élnek.

"Nincs is Budapesten ismerősünk"

"Most hallom először, hogy van egy ilyen cég" - állította a KLK63 Kft. egyik tulajdonosa, Dudás Aranka, amikor egy palicsi családi házban megtaláltuk őt és férjét. "Én beteg vagyok, már két éve dialízisre járok" - magyarázta Dudás Károly, majd a karján lévő tűszúrásokat mutogatva bizonygatta, orvosi kezelés alatt áll. Azt állítják, fogalmuk sincs, hogyan kerülhettek az APEH fekete listájára, ahogy arról sincs tudomásuk, miként lettek egy milliárdos adótartozást felhalmozó magyar cég tulajdonosai. Pedig a cégpapírokon minden stimmel: a nevük, a korábbi lakcímük, az édesanyjuk neve. Mégis, az összes KLK63 Kft.-vel kapcsolatos kérdéseinkre rázzák a fejüket, mondván, semmit nem tudnak erről a kft.-ről. "Mindketten nyugdíjasok vagyunk, de hála Istennek már a lányunk is keres pénzt" - felelték a kérdésre, hogy miből élnek.

Életükben alig voltak a magyar fővárosban - mondják. "Nekünk nincs is Budapesten ismerősünk, megmondom őszintén" - felelte Dudás Aranka arra a kérdésünkre, ismeri-e Szalai Krisztinát, a KLK63 Kft. kézbesítési megbízottját, aki a Kékgolyó utcában veszi át a cégnek küldött leveleket. "Nincs is olyan ismerősöm, akit Szalainak hívnak" - állította. Bár a cégpapírokban egy szó sincs arról, hogy a társaság ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, az APEH honlapján mégis ezt az információt találtuk. Igaz, a házaspárt különösebben nem érdekli, hogy ebből nekik esetleg kellemetlenségük lenne. Ahogy Dudás Aranka fogalmazott: "Miből tudnák behajtani ezt a pénzt, amikor semmink sincs?"

http://hvg.hu/itthon/20100215_klk63_dudas_karoly_dudas_aranka_apeh_adot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése