2010. május 21., péntek

Továbbra is válságos az árvízhelyzet


Az árvíz miatt lezáták az M1-est, a kiöntött Váli-víz 10 lakóházat veszélyeztet Fejér megyében. BAZ-ben egész éjszaka esett az eső, több település megközelíthetetlen. Ráadásul csütörtökre is sok csapadékot jósoltak a megyében. Átvágják a gátat Edelénynél.

Lezárták az M1-est

A Cuhai-Bakony-ér áradása miatt teljes az útzár az M1-es autópályán - közölte szerda délben a rendőrség az MTI-vel. A víz egy híd szerkezetét kimosta, máshol pedig beszakadt a víz miatt a pálya - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében, amely szerint a főváros felől érkezőket a 100-as kilométernél az 1-es útra, a másik irányban haladókat a 106-os kilométer-szelvénynél a 19-es útra irányítják. Az utóbbi eset helyszínén az MTI munkatársa azt látta: a Győr felé haladó pálya leállósávját teljesen alámosta a víz, a belső két pálya pedig 4-5méter hosszan beszakadt. A terelés miatt jelentősen megnövekedett a forgalom az 1-es főúton.

Pár órával az M1-es autópálya lezárása miatt elrendelt terelés szerda déli kezdete után már csak lépésben lehetett közlekedni Győr és Komárom között. Perjámosi István alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője közölte: intenzív a forgalom, ráadásul sok a kamion is; márpedig "ezeket a mellékutakat nem ilyen forgalomra tervezték".

Az éppen ezen az úton közlekedőktől az MTI tudósítója úgy értesült:a szokásos menetidő legalább kétszeresével-háromszorosával kell számolni Győr és Komárom között. Herczeg Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. győri ügyeletvezetőjének közlése szerint lassabban érhetnek célba az autósok ezen a szakaszon, mintha Szlovákia felé kerülnek, de a munkából hazatérők áradatának csitultával javulni fog a helyzet.

Napokig zárva maradhat Győrnél az M1-es sztráda - közölte az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére. Az ár levonulása után tudják megkezdeni a munkálatokhoz szükséges felmérést - közölte Winkler-Virág András, hozzátéve: a Győrbe indulóknak azt javasolják, hogy az M7-esen Veszprém felé kerülve közelítsék meg a várost.

Átvágják a gátat Edelénytől hat kilométerre

A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt - erről Pintér Sándor leendő belügyminisztert tájékoztatta Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere a városban szerdán. Pintér Sándor a borsodi településen tájékozódott az árvízi helyzetről, ahol napok óta küzdenek a hatalmas bódvai áradattal. A Dusnokpuszta és Borsodszirák között lévő húsüzem környékén azért van szükség a töltés átvágására, mert különben az ár elöntené Boldva települést. A víz mezőgazdasági területre - több száz hektárra - ömlik majd. Ezek a földek magánkézben vannak - válaszolta Molnár Oszkár a leendő belügyminiszter kérdésére az edelényi belvárosi hídnál. Elhangzott: ez a töltésátvágás Edelényben is érződik majd, ezáltal csökken a későbbiekben a vízszint, és kevésbé terheli a település gátjait az óriási víztömeg

Újabb szakaszon harmadfokú a készültség

A Zagyva és a Tarna az igazgatóság illetékességi területén mindenütt apad. A tetőzés Jászberénynél haladta meg legjelentősebben - 60 centiméterrel - az eddig itt mért legnagyobb, 412 centiméteres vízszintet. A Zagyván továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Jászberény és Újszász közötti 100 kilométer hosszú gátszakaszon. Újszász alatt 4 őrjárásban, 35 kilométeren pedig ezekben az órákban emeli II. fokúról III. fokúra a készültséget az igazgatóság. A tetőzés jelenleg Újszász térségénél tart, ahol a magas vízállás indokolttá tette, hogy az eddigi II. fokú készültséget négy őrjárásban, összesen 35 kilométernyi védvonalon szerdán III. fokúra emeljék. Ez az intézkedés Újszásztól Szolnok irányában a Zagyvarékas alatti területekig közel húsz kilométeres folyószakaszt érint - tette hozzá.
Bővebben >>

Tíz házat veszélyeztet a Váli-víz

Kiöntött szerdára virradóra a Váli-víz; a megáradt patak Válon és Kajászón tíz, ártérre épült lakóházat veszélyeztet, Baracskán pedig egy gazdasági épület sarkát érte el a víz; a felső szakaszon már megindult az apadás - mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékes szakaszmérnöke.

A veszélyeztetett épületekből szivattyúzzák a vizet, s homokzsákokkal védik a házakat - tette hozzá Scheller Tibor.
A Váli-víz árhulláma Válnál tetőzött, de felső szakaszán, Felcsút és Alcsút térségében már megindult az apadás, így várható, hogy estére a patak visszatér a medrébe.

Csütörtökre sok esőt jósolnak BAZ-ban

További esőket prognosztizálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területre a szakemberek, a csütörtökön a záporok, zivatarok kialakulásának környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat. Szerdán reggelig az elmúlt 24 óra alatt mintegy öt milliméternyi eső esett Miskolcon, a következő időszakban azonban Borsodban bizonyos helyeken, ahol záporok, zivatarok alakulnak ki, lokálisan akár 10-15 milliméter eső is eshet - közölte a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-vel, hozzátéve, hogy a Bódva és a Sajó vízgyűjtőjén, a szlovák területen esik az eső.

Tovább áradnak a szabolcsi folyók

Az esőzés hatására tovább áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók; a Tisza, a Túr, a Szamos, valamint a Lónyay-főcsatorna gátjainál már 221 kilométer hosszon első-, míg 146 kilométer töltésrészen másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet igazgató-helyettese szerdán az MTI-vel.

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/571812

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése