2010. május 28., péntek

Elment Furmann Imre, egy tiszta ember


Az emberi jogok rendíthetetlen harcosát, közéleti személyiséget, aki költőként is ismert volt, szerdán, életének 59. évében, hosszú, türelemmel viselt betegség után érte a halál. Furmann Imrét (1951-2010) az Egyenlő Bánásmód Hatósága saját halottjának tekinti. Temetése június 2-án, 11 órakor lesz a miskolci Szentpéteri-kapui temetőben. Czene Gábor visszaemlékezése

„Kinyitom szemem. Nem játszom vakot. / Tükörben látlak. Magam bámulom." Ezt írta egyik versében súlyos betegségben elhunyt fia, a lenyűgöző tehetségű Dávid halála után.

A legnagyobb büntetést kapta, aljas és kegyetlen büntetést, amit csak ártatlanokra képes mérni a sors. A lélek és a test pár évig bírta a terhet. Megint a betegség győzött, talán nem is lehetett másként. Az apa követte fiát.

Furmann Imrét a rendszerváltáskor ismerte meg az ország, a konzervatív-jobboldali MDF liberális szárnyához tartozó politikusként. Próbálta formálni a hatalmat, de nem akart a hatalom részese lenni. Nem kért a parlamenti képviselőségből sem.
Sokan furcsán néztek rá, amikor a politikai vagy az ügyvédi karrier helyett a romák jogvédelmét választotta. Számára viszont természetes döntés volt, hogy elvállalja a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetését. Megtiszteltetésnek vette, hogy elvállalhatja.

Felmérhetetlen, hogy mennyit köszönhet neki a magyarországi cigányság, és úgy általában, a magyar demokrácia. Csak annyit tudunk biztosan, hogy sokat. Nagyon-nagyon sokat.

Bárhova sodorta is az élet, az irodalommal soha nem szakított. A mindig mosolygó, barátságos és türelmes Furmann Imre belső vívódásairól verseskötetei tanúskodnak.

Tiszta ember volt.

http://nol.hu/belfold/elment_furmann_imre__egy_tiszta_ember

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése