2010. május 8., szombat

Kék, fehér, narancs - Deutsch az MTK élén


„Én nem neofita sportvezető vagyok. A sport sokkal régebben, már gyerekkorom óta az életem része”, magyarázta Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője arra a kérdésünkre, mit gondol, személye miként került szóba az MTK leendő elnökeként.

Az 1998 és 2002 között regnáló Orbán-kormány sportminisztere hozzátette azt is, a családi kötődés miatt egy percig sem gondolkodott a felkérésen. „Édesapám a klub legnagyobb szurkolóinak egyike volt, s ha élne, azt hiszem, most lenne rám a legbüszkébb”, jegyezte meg.

Deutsch elmondta, hogy a szervezeti felállás értelmében az önálló gazdasági társaságként működő labdarúgócsapathoz jogilag semmi köze nem lesz, „de személyesen természetesen igen. Nyilván fogunk beszélgetni, és igyekszem majd minden tőlem telhető segítséget megadni”, közölte, miként azt is, hogy határozott szándéka a nagy múltú, sok szakosztályos egyesület fejlesztése („a szinten tartás sehová nem vezet”), új részlegek létrehozása, illetve felélesztése.

„Miért ne lehetne újra női kosáregyüttesünk vagy miért ne építhetnénk fel egy jégkorongcsapatot?”, kérdezte, majd rögtön válaszolt is: „Én a kétségkívül meglévő és az egész magyar sportot sújtó anyagi gondok dacára sem látom ennek semmiféle akadályát”.

Noha a köztudomásúan MTK-drukker Deutsch „sportos” előélete korábbi tárcavezetői múltjától függetlenül is elvitathatatlan (ifjú korában a BEAC, a MAFC és a Csillaghegyi Munkás igazolt sportolója volt), a felkérés időzítése aligha a véletlen műve. „Nyilván van benne valamiféle politika is, de erről az MTK illetékeseinél kellene érdeklődni. Szerintem amúgy Baráth Etele szocialista képviselő, például, kiváló munkát végzett és végez a kajak-kenu szövetség élén, és ennek lényegében semmi köze ahhoz, hogy a politikában dolgozik. Arról nem beszélve, hogy annak idején, miniszterként ugyan biztosan elkövettem néhány hibát, de összességében pozitívnak tartom azt az időszakot.”

Föltettük a kérdést a képviselőnek, hogy szerepvállallása vajon már az Orbán Viktor által hangoztatott terv („a sportot újra stratégiai ágazattá teszszük”) szellemében fogant-e, de ő határozott nemmel felelt. „Bár a sporttal valóban akad tennivaló bőven, hiszen elengedhetetlen a fejlődési pályára állítása, az, hogy egyik-másik politikus valamely sportszervezet élére kerül, a legkevésbé sem a hoszszú távú elképzelés része.”

Az MTK-nál egyébként nem újdonság politikus kinevezése a klub élére: Deutsch Tamás elődje a múlt év végéig Hunvald György, a VII. kerület jelenleg előzetes letartóztatásban lévő polgármestere volt. A leendő elnök erre így reagált: „Az egyesület korábbi irányítói közül jó néhánynak a tevékenységét példaértékűnek és követendőnek tartom, de ha erre kíváncsi, elárulom: Hunvald úr nem tartozik közéjük.”

http://nol.hu/belfold/20100508-kek__feher__narancs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése