2010. május 28., péntek

Megszavazták a kettős állampolgárságot - percről percre


Az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, amely egyszerű és kedvezményes honosítást tesz lehetővé a határon túli magyarok számára. Válaszlépésként Szlovákia is módosította saját állampolgársági törvényét. Események percről percre.

A szerdán elfogadott törvény szerint nemcsak születésénél fogva, hanem leszármazással is magyar állampolgárrá válik a magyar állampolgár gyermeke.

A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos új szabályok szerint akkor honosítható kedvezményesen az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, ha büntetlen előéletű, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát. Mindez egyéni kérelemre, nem pedig kollektíven, automatikusan történhet.

Az Országgyűlés szerda reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, hogy megvitassák a szlovák állampolgársági törvény módosítását. A pozsonyi parlament gyorsított eljárásban tárgyalta és késő délután el is fogadta a javaslatot, amely szerint ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. A módosítás július 17-én lép életbe.

A rendkívüli parlamenti ülésen Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette: ha a szlovákiai magyar parlamenti képviselők magyar állampolgárságot kérnek, el kell veszíteniük mandátumukat. Eddig csak úgy lehetett elveszíteni a szlovák állampolgárságot, ha az állampolgár önként lemondott róla. A szigorítás nem vonatkozik azokra, akik házasság vagy születés útján jutnak egy másik állam állampolgárságához.

http://hvg.hu/itthon/20100526_kettos_allampolgarsag_percrol_percre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése