2010. május 8., szombat

Orbán: nem lesznek csúcsminisztériumok


Varga államtitkár, Szijjártó szóvívő, Navracsics a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője lesz

Jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első megbeszélésüket a Parlamentben. Ezt Orbán Viktor jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A kormányfői poszt várományosa bejelentette: Varga Mihály a miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként; Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz. Hozzátette: Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője lesz. Orbán Viktor leszögezte: az új kormánytól átfogóbb, gyorsabb, hatékonyabb munkát vár, korszerű, hatékony kormányzást. Kiemelte: a miniszterelnök új alapokon ápol majd kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval.

Orbán: az átalakítás nem akadályozhatja a közigazgatás munkáját

Orbán Viktor szerint a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát. A leendő miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: minden minisztere politikai vezető lesz. Orbán Viktor leszögezte: semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől.

Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglalkozó tagok nem szakértők, hanem politikai vezetők, aki merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgálai - tette hozzá. Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

Varga kisebb apparátust, Navracsics professzionális közizgatást ígér

Varga Mihály a jelenleginél jóval kisebb létszámú apparátust ígért a Miniszterelnökségnél, Navracsics Tibor pedig a professzionális közigazgatás ismételt megteremtését szorgalmazta csütörtökön Budapesten. A Miniszterelnökség leendő vezetője, illetve a közigazgatási miniszter-jelölt minderről azután beszélt, hogy Orbán Viktor megkezdte kormánya leendő tagjainak ismertetését.

Varga Mihály Fidesz-alelnök a sajtótájékoztatón kifejtette: igent mondott Orbán Viktor felkérésére, és ennek megfelelően megkezdte a Miniszterelnökség kereteinek kialakítását, amely új szerkezetű lesz a mostani rendszerhez képest. Hangsúlyozta, minden lépést megtesznek a hivatalosodás ellen, illetve az ellen is, hogy egy bürokratikus szervezet legyen a Miniszterelnökségből. Elmondta, egy olyan nyitott szervezetet szeretnének, amely folyamatos, tartós kapcsolatban van az emberekkel, az újságírókkal. Kiemelte azt is, hogy ennek a hivatalnak a létszáma jóval kisebb lesz, mint a mostani kormányfő körüli apparátus létszáma.

Navracsics Tibor, akit az újonnan felálló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetésére kért fel Orbán Viktor, az állammal kapcsolatos elvárásaik között említette, hogy az államnak a közjót kell szolgálnia, nem pedig csoportérdekeket, és segítségnek kell lennie a mindennapi életben, nem pedig akadálynak. Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy egyik kritérium sem valósult meg - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy Magyarország ismét erős és versenyképes legyen. Ehhez az államigazgatásnak is versenyképesnek kell lennie, valamint ésszerűbbnek, áttekinthetőbbnek, egyszerűbbnek. A polgárközelibb, versenyképesebb közigazgatáshoz azonban az is kell, hogy az ott dolgozó emberek a közjó képviseletét életcéljuknak tartsák - mondta.

Navracsics Tibor - aki egyben miniszterelnök-helyettes lesz - kiemelte, hogy szét kell választani a közigazgatást és a politikát: meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a pártpolitika benyomult a közigazgatás felsőbb részeibe. "Meg kell teremtenünk ismét a professzionális közigazgatást" - húzta alá.

Navracsics közigazgatási miniszter, Varga a Miniszterelnökség vezetője

Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként, Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz a második Orbán-kormányban. Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivőjeként dolgozik majd. Ezt Orbán Viktor jelentette budapesti csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormányfői poszt várományosa elmondta: jövő hétfőn az Orbán-kormány leendő miniszterei megtartják első, előkészítő megbeszélésüket a Parlamentben. A leendő kormányzati struktúráról szólva kiemelte: a miniszterelnök munkáját a Miniszterelnökség szervezi majd, ez a miniszterelnök politikai központja lesz. Kiemelte, hogy nem lesz a mai értelemben vett miniszterelnöki kabinet.

Varga Mihály azt segíti, hogy a kormányzati munka a választók által megszabott politikai irányba haladjon - szögezte le a Fidesz elnöke. Aláhúzta: a miniszterelnök új alapokon ápolja majd a kapcsolatot az emberekkel, a nyilvánossággal, a sajtóval. Felfogása szerint a miniszterelnök dolga, helyzete alapvetően más, mint a kormányzó "oligarchák megelőző nyolc évében volt".

"A miniszterelnök nem az ország tulajdonosa, nem egy vállalat igazgatója, nem főnöke az embereknek; a miniszterelnök egy közösség, a magyar nemzeti közösség tagja, és a közösség tagjai választások útján vezetői feladatokkal bízták meg, az a dolga, hogy ezt a munkát elvégezze" - fogalmazott. Kitért arra, hogy Szijjártó Péteren, a Miniszterelnökség, a miniszterelnök szóvivőjén keresztül ápolja majd kapcsolatait a nyilvánossággal. Leszögezte: ez a poszt nem azonos a kormányszóvivőivel, a kormányszóvivők személyének megnevezése Navracsics Tibor feladata lesz.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy az új kormánytól átfogóbb szemléletű, gyorsabb, hatékonyabb munkát, korszerű, hatékony kormányzást vár. Ezzel kapcsolatban leszögezte: másként történik majd a kormányzati munka koordinálása. Bejelentette: nem lesz Miniszterelnöki Hivatal, a kormányzati munkát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hangolja össze, ennek vezetésére Navracsics Tibort kérte fel.

Jelezte: nem lesznek csúcsminisztériumok a leendő kormányban, minisztériumok lesznek. Megismételte: szerdán a köztársasági elnök a kormányalakítás előkészületeivel bízta meg. Kifejtette: a választási eredményekkel kialakult kétharmados parlamenti arány azt jelenti, hogy az emberek gyökeresen mást várnak a kormányzástól, a miniszterelnöktől, mint az előző kormányoktól kaptak.

A választók egy komplett politikai és gazdasági rendszert döntöttek meg, és megalapítottak egy újat, a "nemzeti együttműködés" rendszerét - húzta alá Orbán Viktor. Az új kormány működésében a "nemzeti együttműködés" lesz a mérce - szögezte le. Úgy fogalmazott: az új rendszerbe sem "rangkórság, sem kormányzati dáridó sem fér bele", azzal, hogy ezeknek véget vetnek, másfajta kormányzati felépítés, működés következik.

Kérdésre válaszolva leszögezte: a minisztériumi struktúra átalakítása nem akadályozhatja a közigazgatási munkát, semmilyen átszervezés nem kaphat elsőbbséget az érdemi munkával szemben; a munkának zavartalanul kell folytatódnia, ezt fogja kérni a leendő miniszterektől.

Kitért arra, hogy a kormányában helyet foglaló tagok nem szakértők, hanem erős politikai vezetők, aki merik vállalni a felelősséget az adott területért. A "miniszterek szolgák", a köz szolgái - tette hozzá. Elmondta még azt is, hogy a miniszterelnök-helyettesnek a többi miniszter munkájának koordinálásával kapcsolatos irányítási jogai lesznek, ezt az alkotmány módosításával kell megfogalmazni.

A Fidesz elnöke aláhúzta: egyértelmű felelősségi rendszer lesz. Semjén Zsolttal együtt is a nyilvánosság elé áll majd - emelte ki Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva. Mint mondta, arról fognak beszámolni, hogy a Fidesz és a KDNP együttműködésének milyen hatásai lesznek a munkamegosztásra, a kormányzati szerkezetre.

Szapáry György főtanácsadó lesz

Szapáry György lesz az egyik főtanácsadó a Miniszterelnökségnél - jelentette be Orbán Viktor leendő kormányfő csütörtökön Budapesten. A jegybank volt alelnöke a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokban lesz "összekötő".

A Fidesz elnöke sajtótájékoztatón az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásokra vonatkozó kérdésére kifejtette: a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásoknál fontosnak tartja, hogy miközben majd a nemzetgazdasági minisztérium irányítja ezeket a tárgyalásokat, ha a szükség úgy hozza, közvetlen, személyes kapcsolatokon keresztül ő is részt vegyen ezeknek az alakításában, vagy háttérmunkát tudjon végezni.

Szapáry György lesz az egyik olyan főtanácsadó, aki ebben az ügyben mellette fog dolgozni. Orbán Viktor közölte azt is, az adótörvényeket a tervek szerint július 1-jei hatállyal módosítják.

http://valaszt.hu/tart/cikk/l/0/68824/1/valasztas/Varga_allamtitkar_Szijjarto_szovivo_Navracsics_a_Kozigazgatasi_es_Igazsagugyi_Miniszterium_vezetoje_lesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése