2010. május 15., szombat

Magyar könyvesbolt nyílt Ungváron


Magyar könyvesbolt nyílt Ungváron, ahol több mint másfél évtizede szűnt meg a szovjet időszakban magyar könyveket árusító egyetlen üzlet.
Az ungvári vár szomszédságában, történelmi környezetben megnyílt Ung Könyvesbolt magánvállalkozásként működik. Fenntartója, a könyvforgalmazással foglalkozó kárpátaljai cég ügyvezető igazgatója, Kovács Elemér az MTI-nek szerdán elmondta: régi vágyuk teljesült azzal, hogy Nagyszőlős és Beregszász után a kárpátaljai megyeszékhelyen is sikerült magyar könyvesboltot nyitniuk.

Mint kifejtette, méltatlan volt az a helyzet, hogy közel két évtizede nincs olyan hely Ungváron, ahol a helyi és a környező települések magyarsága, vagy a város egyetemein tanuló diákok magyar könyveket, anyaországi sajtótermékeket tudnának vásárolni. A kilátásokról szólva Kovács Elemér kifejtette: a több mint tíz éve működő két könyvüzletükkel szerzett tapasztalatok azt mutatják, Kárpátalján van igény a magyar könyvekre, különösen a meséskönyvekre, gyermekeknek szóló olvasmányokra, magyar történelmi tárgyú művekre.

Ez így is marad mindaddig, amíg a régióban lesznek magyar tannyelvű iskolák és anyanyelvű képzés — tette hozzá. Az Ung Könyvesbolt zömmel Magyarországon készült könyveket forgalmaz, de külön hangsúlyt fektet a Kárpátalján kiadott és a Kárpátaljáról szóló kötetekre. A kiadványok az üzletben ugyanolyan áron kaphatók, mint Magyarországon.

http://www.metropol.hu/kultura/cikk/568431

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése