2009. február 2., hétfő

Pozitív lista az APEH-nél


A köztartozásmentes adózók listáján azok a cégek szerepelhetnek, amelyeknek nincs adótartozása. A vállalkozások maguk kérhetik, hogy kerüljenek fel a listára. Az adatokat az adóhatóság ellenőrzi, és csak azokat a cégeket teszi fel a listára, amelyek valóban nem tartoznak az APEH-nak.
Azok a cégek, amelyek mindig időben fizetnek, kérhetik, hogy vegyék fel őket a köztartozásmentes adósok adatbázisába. A kérelmet interneten kell elküldeni az adóhivatalnak. Ott ellenőrzik az adatokat, és ha a cégnek tényleg nincs tartozása, felveszik az adatbázisba. És amíg minden rendben van, ott is maradhat.

„Ha felkerült a listára és teljesíti az adóbevallási kötelezettségét, határidőben befizeti az adóját, akkor gyakorlatilag az idők végeztéig szerepelhet az adatbázisban, soha többé nincs ezzel kapcsolatos teendője” – mondta Papp István, az APEH főosztályvezetője.

Az adatbázisban szereplő cégeknek ezentúl nem kell nullás adóigazolásért sorban állniuk. A listát bárki megnézheti. A Vállalkozók Országos Szövetségénél azt mondják, a kezdeményezés jó, csak az a fontos, hogy a lista hiteles legyen.

„Akik tisztességesek, akik részt vesznek a közteherviselésben, mindenképpen kerüljenek fel, ha kérik. De akik bármilyen svindlibe, csalásba, adónemfizetésbe belekerültek, viszont semmiképpen sem” – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

A listára folyamatosan lehet jelentkezni, minden hónap 10-én frissítik. Először februárban teszik közzé az adóhatóság honlapján.

http://www.rtlhirek.hu/cikk/243876

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése