2009. február 9., hétfő

'Raffael Sándor vagyok. Félek'


Az enyingi romák rettegnek, hogy rajtuk torolják meg a veszprémi gyilkosságot

Enyingen vasárnap kommandósok álltak készenlétben, hétfőn pedig rendőrautók cirkáltak az utcákon. A helyi romákra vigyáztak, akik attól félnek, hogy a veszprémi merénylet miatt rajtuk állnak bosszút, pedig a körözött Sztojka Iván és családja már nincs a városban.

A vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság elkövetésével – amelyben Marian Cozma, az MKB Veszprém csapatának kézilabdázója életét vesztette, két társa, Zarko Sesum és Ivan Pesic pedig súlyos sérüléseket szenvedett – eddig három személyt gyanúsított meg a rendőrség. A brutális tett után Magyarországról gépkocsin elmenekülő, sárbogárdi Raffael Sándort és a budapesti Németh Győzőt Ausztriában vették őrizetbe, s jelenleg Grazban tartják fogva őket. Az autót – osztrák rendőrségi források szerint – Raffael Sándor barátnője vezette.

Mint azt Derzsy Péter alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője hétfőn elmondta, az osztrákok ígérete szerint várhatóan egy-másfél héten belül Veszprémben lesznek. A harmadik személy, Sztojka Iván enyingi lakos még szökésben van: az ő kézre kerítésére külön nyomozócsoportot alakítottak. Derzsy szerint kizárható, hogy a bűntett elkövetésében mások is részt vettek volna, ezért őket majd tanúként hallgatják ki. Azt, hogy a gyilkosság elkövetésében az említett három személy részt vett, videofelvételek, tanuvallomások és az más információk alátámasztják – állította az osztályvezető.

A 7300 lelkes Fejér megyei kisvárosban felbolydult az élet, amióta kiderült, hogy a vasárnap hajnali veszprémi tragédia egyik gyanúsítottja a földijük. Sztojka Ivánt mindenki ismeri a városban.

– Jaj, drága uram, menjen innen! – fogja könyörgőre a középkorú roma asszony, amint megtudja, hogy újságíró vagyok. – Nem akarunk semmit sem nyilatkozni, félünk a Sztojkáéktól. Ha meglátják, hogy beszélünk magával, bajba kerülhetünk!

– Ugyan már, a Sztojkáék elmenekültek! – inti le az asszonyt a férje. – Nem tőlük kell félni, hanem a magyar gárdistáktól. Meg a szerbektől. Ki véd meg minket, ha ránk jönnek?

Egyelőre nem jönnek. Az állítólagos 300 szerb katona – a súlyosan bántalmazott kézilabdás, Zarko Sesum édesapjához köthető fegyveresek – bosszúhadjáratáról szóló rémhírek mindenesetre rettegéssel töltötték el az enyingi romákat.

– Nálam jobban senki nem örül annak, hogy már vasárnap elfogták az egyik gyilkost – mondja egy ötven körüli roma férfi. – Engem is Raffael Sándornak hívnak, úgy, mint az egyik körözött alakot. Semmi közöm nincs hozzá, egyáltalán nem is ismerem. Csak ezt mások nem biztos, hogy tudják. Nagyon félek, hogy összekevernek vele.

– Hatalmas puccos ház, drága autók, feltűnő ékszerek, kopaszra borotvált fej, kivillanó tetkók: mondjak még valamit? – néz rám az enyingi főutcán egy fiatalember. – Biztos három műszakban dolgozik valahol betanított munkásként, ugye? Ne hülyítsük egymást, ő egy bűnöző és kész!

A sommás véleménnyel sem a körözött Sztojkát, sem a családtagjait nem tudtuk szembesíteni: a szomszédok szerint már vasárnap napközben eltűntek a városból, pontosan senki sem tudja, hogy hová.

– Én csak annyit mondhatok, hogy nem tudom, miből él a Sztojka család – mondja Tóth Dezső, Enying polgármestere. – Ivánt gyerekkora óta ismerem, tanítottam őt az általános iskolában, a mai napig köszönő viszonyban vagyunk. De arról nem tudok, hogy bármit is dolgozna. Csak azt látom, hogy szépen gyarapodik.

Angyal Gábort, az enyingi rendőrőrs parancsnokát hiába kérdezem Sztojkáékról. Ő azt mondja, nem kapott engedélyt arra, hogy nyilatkozzon. Így egyelőre csak annyi információnk van, amit az általunk megkérdezett helyiek tudni vélnek a Sztojka család látványos gazdagodásáról. A közvélekedés szerint a Sztojka família feje elsősorban a Balaton déli partján, illetve Olaszországban védelmi pénzek beszedésével, pénzbehajtással, örömlányok futtatásával foglalkozik. Az illegális pénzszerzésben négyöt rokon család férfitagjai segítik. A rendőrségen senki sem kívánta kommentálni az értesüléseinket, csupán annyi információt közöltek a férfiról, hogy garázdaság és testi sértés miatt korábban már volt büntetve.

Sztojka Iván neve egyébként nem először bukkan fel a bűnügyi hírekben. Két évvel ezelőtt több hónapot ült előzetes letartóztatásban, amikor a nagy visszhangot kiváltó Prikkel-ügyben egy ideig személyi szabadság megsértésével gyanúsították meg. Az akkori nyomozás során aztán kiderült, hogy nem volt köze a mezőszilasi Prikkel házaspár megöléséhez, ezért megszüntették ellene az eljárást.

– Enyingen körülbelül hétszáz roma él, akiknek a többsége még csak közelébe sem jut Sztojkáék világához – mondja Tóth Dezső. – Az enyingi romák nagy része kifejezetten szerény körülmények között, többnyire segélyekből él, esetleg lomizással, csiga- vagy bodzagyűjtéssel foglalkozik. Ha igazak azok a feltételezések, hogy a Sztojka család férfitagjai bűnöző életmódot folytatnak, akkor azt nem Enyingen teszik. Ide csak aludni járnak, hiszen itt például egyetlen diszkó, vagy éjszakai szórakozóhely sincs.

A statisztikai adatok szerint Enyingen az elmúlt években érezhetően javult a közbiztonság. A bűncselekmények között a falopások, a betörések, a temetőrongálások állnak az első helyen. Az általunk megkérdezettek szerint ezeknek a kisebb súlyú bűntetteknek legalább a kétharmadát helyi romák követik el.

– Én viszont úgy fogalmaznék, hogy általában a legszegényebb enyingiek tévednek a tilosba – mondja a polgármester. – Ez tipikus megélhetési bűnözés, márpedig a szerény körülmények között élő enyingiek többsége roma származású. Azt mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a súlyos veszprémi bűntett elkövetésével gyanúsított Sztojkáék miatt az indulatok a vétlen enyingi romákra zúduljanak.

Lincshangulatnak egyébként nincs nyoma a kisvárosban. Hétfőn, amikor a helyszínen jártunk, nyugodt mederben zajlott az élet, csak a szokásosnál többet járőröző rendőrautók jelezték, hogy feszült a helyzet.

– Én még vasárnap este elküldtem az asszonyt meg a két gyereket az ide száz kilométerre lakó anyámhoz – mondja egy roma férfi a Maros utcai cigánysoron. – Csak akkor hozom haza őket, ha elfogják Sztojkát.

Szerettük volna megkérdezni Farkas Ildikót, az enyingi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét a kialakult helyzetről, de ő nem kívánt nyilatkozni. Tóth Dezső szerint ez érthető: – Ildikó közeli rokonságban van Sztojka Ivánnal. De nem hiszem, hogy ezért zárkózna el a nyilvánosság elől. Szerintem ő is fél. Ugyanúgy, mint a többi enyingi roma.

A romák békét akarnak

A veszprémi késelés és más, a közelmúltban romák által elkövetett bűncselekmény több cigány kisebbségi szervezetet is arra ösztönzött, hogy elhatárolódjék a roma bűnözőktől, és a társadalomi normák betartásának fontosságát hangsúlyozza. A szigetvári cigány kisebbségi önkormányzat és a Pécsett bejegyzett Cigány Integrációt Segítő Egyesület közleményben szólította föl a hatóságokat, hogy "juttassák börtönbe azokat a senkiházi bűnözőket, akik a cigányságra szégyent hoznak." A közlemény megfogalmazói a társadalomtól azt kérik: tegyenek különbséget roma és roma között. "Nem akarunk rettegésben élni, és nem akarunk polgárháborút!" – áll a dokumentumban. Az Esztergomi Cigány Kisebbségi Önkormányzat – ugyancsak közleményben – úgy fogalmazott: "A magyarországi cigányoknak ki kell állniuk és ki kell nyilvánítaniuk, hogy nem támogatnak egyetlen bűnözőt sem". A dokumentum hangsúlyozta: a XXI. századi roma kultúrának nem lehet része a társadalommal való szembefordulás, sem az erőszakos, sem a vagyon elleni bűncselekményeknek az a sorozata, amelyről a híradások beszámolnak.

http://nol.hu/belfold/_raffael_sandor_vagyok__felek_

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése