2009. február 2., hétfő

Paranoia Archívum bemutató


Digitalizálta az OSA Archívum a Polgári Védelem Országos Parancsnokságának megrendelésére 1961 és 1973 között készült oktatófilmeket. A hidegháború abszurditásáról mesélő ritkaságokat február 4-én, 18 órai kezdettel tekinthetjük meg.

Mit tegyünk, ha az imperialisták ledobják hazánkra az atombombát? Hogyan készítsünk biztonságos óvóhelyet a kertünkben? Mit vigyünk magunkkal kitelepítéskor, és hogyan védekezzünk vegyi támadás ellen? A Polgári Védelem Országos Parancsnokságának megrendelésére 1961 és 1973 között készült oktatófilmek a tömegpusztító fegyverekkel vívott háborúk fenyegetéseinek kivédésére készítették fel a polgári lakosságot.

"Polgári védelmi filmnapokat községi, városi vagy üzemi szinten célszerű rendezni. Rövid ismeretterjesztő előadás után néhány szakpropaganda- vagy oktatófilmet (a meghívott közönségtől függően) vetítsünk le, s utána kezdeményezzünk a látottakról megbeszélést, vitát az ismeretek rögzítése céljából" - olvashatjuk A polgári védelmi propagandamunka módszertana című 1984-es kiadványban.

A Paranoia projektben ezeket a hatvanas-hetvenes években készült, a rendszerváltás után kidobásra ítélt filmeket digitalizálta az OSA Archívum. A tekercsek eredetileg a győri pályaudvar alatti vegyvédelmi pincéből kerültek a kuka mellé, ahonnan a MÁV művelődési házának akkori igazgatója mentette meg őket. Évekig a Mediawave szervezőjének pincéjében tornyosultak, onnan aztán Szolnoki József független filmes közvetítésével kerültek az OSA Archívumhoz.

A hidegháborús korszak hasonló dokumentumait a nyugati országokban már rég feldolgozták, nálunk most kezdődött a leletmentés. Az Archívum és Szolnoki József közös munkájának eredményeként a filmek válogatott részletei hamarosan hozzáférhetővé válnak az OSA Archívum honlapján, a teljes anyag pedig az OSA kutatótermeiben látható.

A projektzárón az érdeklődők ízelítőt kapnak a filmek hol nyomasztó, hol bornírt világából. A korabeli polgári védelem működéséről, a hidegháború abszurditását bemutató filmek politikai-hadtörténeti hátteréről Horváth Miklós hadtörténész és Ungváry Krisztián történész beszélget. A programhoz a Kaos Camping akciócsoport szolgáltat "filmvetítéses performansz"-t.

http://kultura.hu/main.php?folderID=882&articleID=278840&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése