2009. február 8., vasárnap

Téglamúzeum nyílt Székesfehérváron


Bélyeges és monogramos téglákból nyílt állandó megyei kiállítás pénteken Székesfehérváron, a régi Megyeháza pincéjében. A mintegy 800 darabos egyedülálló gyűjteményt Siklósi Gyula régészprofesszor állította össze. Több éves kutató- és gyűjtőmunkájának eredményeként a megye csaknem valamennyi településéről sikerült néhány téglát bemutatni.
A megye számos helységében működött ugyanis téglaégető. Székesfehérváron, ahol a város szélén jó minőségű, téglakészítésre alkalmas agyagot bányásztak, már az 1700-as évek elején működtek téglaégetők, s még az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején is 17 helyen készültek az építőanyagok.
A bemutatott téglákon monogram jelzi, hogy melyik téglaégetőből kerültek ki. Ezek a jelzések sokat segítenek a régészeknek abban, hogy meghatározzák egy-egy épület, falmaradvány korát a téglagyárak ismert adatai alapján - mondta el Siklósi Gyula.

A tárlat a Babamúzeumnak is helyet adó régi Megyeháza pincéjében kapott helyet. A kiállított anyag még korántsem teljes, valamennyi összegyűjtött tégla bemutatására ugyanis nincs elegendő hely. A tervek szerint azonban, ha elkészül a Babamúzeumnak új otthont adó Hiemer-ház harmadik ütemének felújítása, a helyére költözhet a Fejér Megyei Múzeumok különleges állandó tárlataként a téglamúzeum.

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=279128&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése