2009. február 7., szombat

Pénznyelőgép: legálisan uzsorázik a Provident


Először kidobták az ablakon a komódot, aztán a feleséget, végül a gyereket is. Máshol megerőszakolták a házaspárt, a 13 éves kamaszlányt prostitúcióra kényszerítették. Ráadásnak minden mozdíthatót vittek a lakásból. Hideglelős történeteket mesél Mali Zoltán, drávapiski polgármestere az uzsorásokról.

A példák nem légből kapottak, lapunk munkatársa Iharosberényben, Pogányszentpéteren és Csurgón érdeklődve hallott a megfélemlítésekről. Az uzsorát „egy a kettőbe”, meg „egy a háromba” adják, vagyis 10 ezerért 20-, illetve 30 ezer forint jár vissza. Bandák szakosodtak erre, gyakran börtönviselt, kigyúrt emberek. Egy csurgói férfit például úgy helybenhagytak, mert nem tudott fizetni, hogy hetekig lábadozott. Rendőrségre persze nem került az ügy.

Amikor nincs más kiút és uzsoráshoz már nem mernek fordulni a rászorult emberek, akkor jön a Provident. A cég Mali Zoltán szerint ugyanúgy uzsorakamatra ad kölcsönt, de van regisztrációs száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF). A polgármester elmondta: egyre többen vannak, akik a cég szolgáltatásait igénybe véve anyagilag ellehetetlenülnek. A polgármester uzsora és antiprovident harcot hirdetett. Február 16-án a Provident budapesti székháza elé vonulnak tüntetni. Akciójukhoz számos szervezet, jobb-és baloldali politikusok is csatlakoztak.

Ma rántotthús, holnap semmi. Ha megjön a providentes gyorskölcsön, két napig jól él a család, aztán rettegnek a másnaptól, meg, hogy miből fizetik vissza a törlesztést. A pogányszentpéteri Bogdán Imre azt mondja: a Provident nevét jól ismerik a szegénysoron. Ha képviselőjük megjelenik, sok helyen akkor kerül vacsora az asztalra. Mert sokan ebből teremtik elő a napi betevőt. Olyan is van, igaz, aki a napi pálinkát.
Bogdán Imre nem ez a fajta, ő szülei rossz példáját látva, tisztes otthont akart a gyerekeinek. Meséli: amikor megtudták, hogy cigány, félmillióval feljebb kúszott a ház ára, de akkor is megvette. Egy banktól kapott kölcsönt, ám nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket, így került a Providenthez. 200 ezret kért, 52 hét alatt 360 ezer forintot fizetett vissza. Szerinte falujában az emberek 30 százalékának volt már köze a céghez.

– Ötvenezer forint alatti hiteligénynél munkaviszonyt sem kell igazolni – ezt már a pogányszentpéteri Orsós Sándor mondja, aki 30 ezer forintot kért kölcsön, s még 16 ezerrel tartozik a Providentnek. A hamar összeverődő emberek sorolják aztán: 48 ezerből élnek ketten, valaki huszonháromezerből egyedül, vagy 75 ezerből három gyerekkel. Nehéz, de többségük a Providentről már hallani sem akar.

A cég olyan csoportot céloz meg, amit a bankok nem. A banki személyi kölcsön 300 ezer forinttól indul, s munkáltatói igazolás, állandó lakcím, személyi- és adókártya, telefonos elérhetőség, bankszámlára érkező jövedelem kell hozzá. Ráadásul az így befogadott kérelmek 70 százalékát elutasítják.
Ezek az emberek banki szempontból hitelképtelenek, gyakran egy hitelkérelmi nyomtatványt sem tudnak kitölteni, s képzetlenségük miatt nem is gondolkodnak előre. A Provident 227-435 százalékos teljes hiteldíj-mutatója (THM-je) nagyon magas, ám legális és minden hitelező maga vállalja.

– Más a gond – állítja Mácsik Zoltán, aki a Provident dél-dunántúli régiójának biztonsági igazgatója volt.
– Baj van a hitelpolitikával, a cég működési szabályzatával. Például valaki kér 200 ezer forintot. Rendben – mondja az alkalmazott, de nem tudunk jönni 2-3 hétig, így előre add oda az első törlesztőrészletet, 20 ezret. Így már csak 180 ezret kap, de 200-ról szól a kölcsön. Másik példa: nem tudom kifizetni az utolsó 20 ezer forint részletemet. Nem baj, vegyél fel 100 ezret, ebből kifizeted a húszat. Megint csak 80-at kap meg az ügyfél. Mivel 100 után 170 ezret fizet vissza, így lesz a 20 ezres tartozásból 170 ezer.
Mali Zoltán azt mondta: látott olyan ügyfél nyilatkozatot, amit 15 éves gyerek írt alá tanúként.

Mali Zoltán azt is elmondta: nem minden médium vállalja fel az ügyet, mert a Provident a reklámokért rengeteget fizet és nem akarnak ettől elesni.

Egy banki szakember ellenérvként így fogalmazott: a Provident legalább a látókörben van, ellenőrizhetőbb, dokumentumok vannak. A „maszek” uzsora az igazi ellenség.

http://barikad.hu/node/23574

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése