2009. augusztus 6., csütörtök

Romagyilkosságok: a titkosszolgálat szerint kizárt a külföldi szál


Alapos, részletes tájékoztatást kapott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a romák elleni támadások nyomozásáról - közölte Lázár János, a bizottság fideszes elnöke a testület csaknem három és fél órás ülése után újságírókkal. Elmondta: Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár "teljességgel kizárta", hogy külföldi titkosszolgálat keze lenne a dologban. Igaz, vannak képviselők, akik ez utóbbiban kételkednek.

A bizottsági ülés Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére lett zárt, mivel a miniszter az ülés előtt írásban jelezte: a beszámolóban szolgálati titok hangzik el. Lázár János az ülés után azt mondta: véleményük szerint az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért ha a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását, és kormányra kerül, mindent megtesz annak érdekében, hogy az ülés anyaga - a szolgálati titok kivételével - nyilvánossá váljon. Hozzátette: sokkal megnyugtatóbb lett volna, ha az információk egy jó része a sajtó és a közvélemény előtt hangzik el, mert ez hozzájárult volna egyesek megnyugtatásához, a biztonságérzet erősítéséhez. Közölte: a beszámoló alapján az a véleménye: a rendőrség minden erővel azon van, hogy megtalálja a tetteseket.

A bizottság elnöke szerint bár a rendőrség a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz az elkövetők felderítése érdekében, számára "aggasztó" a kormány hozzáállása a rendőrséghez. A miniszter pedig nem alkalmas arra, hogy felügyelje ezt a területet - mondta. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az a közbiztonsági háló, amelyet fél éve alakított ki a rendőrség, nem hozta meg az eredményét, hiszen a kormányzat nem volt képes megvédeni a magyar választópolgárokat, függetlenül attól, hogy cigányok-e vagy sem.

Szavai szerint "eső után köpönyeg", hogy megerősítik a rendőri jelenlétet az ország egyes pontjain, mivel a rendőrségnek Magyarországon a nap 24 órájában kellene garantálnia, hogy ne történjen ilyen bűncselekmény. A zárt ülés után Lázár János arra a kérdésre, hogy a külföldi titkosszolgálati szál kizárható-e a romák elleni támadások ügyében, közölte: az ülésen Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár vett részt, aki ezt "teljességgel kizárta". Mint mondta, voltak képviselők, akik ebben kételkedtek. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy több rendőri vezető és a miniszter is azt mondta, hogy nemzetközi példák szerint tíz év múlva lesz meg az elkövető.


http://hvg.hu/itthon/20090806_romagyilkossag_titkosszolgalat.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése