2009. augusztus 15., szombat

Helyszíni beszámoló az ozorai goa-fesztiválról


Húszezer ember gyűlt össze az idén tíz éves O.Z.O.R.A. fesztiválon, melyet mint mindig, most is a Sziget fesztivál ideje alatt rendeznek meg, nagyrészt külföldiek részvételével, Tolna megye lankáin. Munkatársunk a helyszínről jelentkezett.

A változó intenzitással csepergő eső ellenére ezrek táncolnak a nagyszínpad előtt. Hat napon át a napszakoktól függetlenül szól a zene, ám nem a fesztiválokon megszokott időbeosztásban: a goa fesztiválok látogatói nappal partiznak és éjjel alszanak. Amikor feljön a nap, új lendületre kap a tömeg. A pszichedelikus négynegyed még ott cseng a fülekben, de most éppen lassúbb psy-trance áramlik, mosolyog a reggel.

Egyedülálló élmények kerítik hatalmukba azokat, akik idén ellátogatnak az Ozora község mellett a héten zajló O.Z.O.R.A fesztiválra, mely idén ünnepli tízéves fennállását. Az első bulit az 1999-es teljes napfogyatkozáskor rendezték meg a Tolna megyei dombokon, melyet követően 2005-től váltak rendszeressé a goa fesztiválok.

A szervezők tudatos döntése, hogy az O.Z.O.R.A fesztivál minden évben egybeesik a Sziget hétvégéjével. Megteheti ezt, hiszen kialakult szubkultúra képezi törzsközönségét, akik a világ egyik végéből elmennek r a másik végébe, hogy részt vehessenek egy teliholdas, napfogyatkozásos vagy tenger- tóparti pszichedelikus trance fesztiválra. A táncolás örömét nyújtó goa partik fontos ismertetője, hogy a legsikeresebbeket a természet lágy ölén, távol a nagyvárosoktól rendezik, ahol több napon át tartó transszal szórakoztatják az erre fogékonyakat.

Az örömelvű térben karakteres a látvány, élénkek a színek, sok a neonfény. Amerre a szem ellát, uv reagens anyag tölti be a látómezőt. A psy-trance parik látványához szervesen kötődik a zsonglőrkultúra, a tűzbotozás, így azután a tánctér egyetlen hatalmas felnőtt játszótérre hasonlít. Itt mindenki a maga módján érezheti jól magát. Erre rá is játszanak a szervezők; óriás körhinták, éjjel uv színben pompázó világító gombák, szabadon szerveződő “agorák” szolgálnak díszül. A mezőkre évről évre több faház épül.
Live!
A két színpadon, a nagy színpadon és a chill out (pihenő) sátornál a hat nap alatt közel 100 fellépő szolgáltja a talpalávalót és a pihentető dallamokat. A chill out sátorban ráadásul még vasárnap is lesz zene, a legkitartóbbak legnagyobb örömére. Több mint száz fellépő érkezett a világ minden tájáról, különösen sokan jöttek Skandináviából, Izraelből és Franciaországból. A parti csúcs produkciójaként szombat este fellép a 1996 óta a pályán lévő Shpongle formáció, mely negyedik albumát mutatja be. Goa berkekben olyan nagyra tartott fellépők keltik életre a trance-t, mint Hallucinogen, Ott, Son Kite, Talamasca, Atmos, Man with no name, Shane Gobi vagy Prometheus.

Ami a beugrót illeti, csak heti és hétvégi jegyeket árulnak, 95, illetve 70 euróért. Ezek az árak azonban a nagyrészt külföldiekből összetevődő közönség számára inkább mérsékeltnek mondhatóak. A résztvevők nagyrészt a 25 és 35 közötti korosztályból tevődnek össze noha ötven fölöttiek is vannak. Sok gyerekes család is vállalja az egyhetes kalandot. A bulin a német, osztrák, olasz, francia és brit látogatókból van a legtöbb, de jöttek vendégek Izraelből és a tengerentúlról is.

Ami a vendéglátást illeti, a legtöbb árus, étel-és italbár külföldi, de azért akad magyar pék, kürtöskalácsos és sült hús árus is. Az árak elfogadhatóak, szinte mindenhol lehet euróval fizetni. Egy eszpresszó kávé 270 forint, egy chai (indiai fűszeres tea) 350-400, egy melegszendvics 200 forintba kerül, egy tál étel pedig 600 és 1200 forint között mozog. A standoknál számtalan keleti kecse-becsét, leplet, ruhát és party kiegészítő közt válogathat az, aki vásárlásra adja a fejét.

A bulin a biztonsági emberek jelenléte igen visszafogott, jól szervezett az egészségügyi állomás és általában a sátrazási lehetőség jól megoldott. A táborhelyek nagy részén nem, vagy alig hallatszanak a színpadokról jövő zajok. A partizás biztonságát szolgálja a drogprevenciós sátor, ahol a napon gyakran túlhevülő táncolókat vízzel, jó szóval és hasznos tanácsokkal látják el, a bulizás kockázatát mérséklendő.

A környezet tisztaságára is nagyon ügyelnek a szervezők: belépéskor mindenki szemeteszsákokat és csikk gyűjtő fiolát kap. A környező falvakból szerződtetett idősebb asszonyok szedik a szemetet, láthatólag cseppet sincsenek meglepődve az elvarázsolt népségen.

Amit a goáról tudni kell

A goa kultúra gyökerei a beat nemzedék hippijeinek exodusával kezdődött, miután az USA-ban a konzervatív politika ellehetetlenítette létüket és szigorú drogpolitikát vezettek be. Ekkor az amerikai hippik csapatostul költöztek át a tengerentúlról, és India nyugati felén, Goa tartomány tenger-partjának falvaiban kommunákat hoztak létre.

A goa kezdetben pszichedelikus rock vezérelte mozgalom volt ám a 80-as évektől fokozatosan nőtt az elektronikus zene szerepe, amikor a hippik egy sokadik hulláma kezdett Goa tengerpartjaira járni, és új reneszánszát élte a pszichedelikus létforma.

Az elektronika térhódításával fokozatosan kialakult a savas hangzású gyors, percenként 130 ütem körüli, szabályos ritmusú hangzás, mely különleges hang-világokba kalauzolja az embert, vagy - ahogy a tudatmódosítók hatása alatt álló fiatalok leírják: "elektronikus hangokból szőtt szőnyegen" repíti őket.

http://hvg.hu/kultura/20090814_ozora_goa_fesztival_riport.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése