2009. augusztus 21., péntek

Németh Miklós és Tölgyessy Péter kapta a legnagyobb állami kitüntetést


Németh Miklós volt miniszterelnök és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapta idén a legmagasabb állami kitüntetést augusztus 20. alkalmából. A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést Németh Miklós a miniszterelnökként a rendszerváltás békés véghezvitelében, valamint az Európát kettéosztó vasfüggöny lebontásában játszott kiemelkedő szerepéért kapta. Az indoklás szerint Tölgyessy Péter a rendszerváltozás közjogi keretei megteremtésében játszott kiemelkedő szerepéért, a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon folytatott tevékenységéért, valamint politikai-közéleti munkássága elismeréseként vehette át a kitüntetést.
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója kapta, aki később veszi át az elismerést. Ugyanilyen kitüntetést kapott az Európai Parlamentben (EP) végzett képviselői munkája elismeréseként Kósáné Kovács Magda volt EP-képviselő és Soltész István, az Országgyűlés főtitkára.
Több évtizedes tudományos munkásságáért, korszakalkotó jelentőségű irodalomszervező és nemzedéknevelő oktatói tevékenységéért Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész is középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott, ahogyan Rubik Ernő, akinek a világszerte nagyra becsült tárgyművészeti és feltalálói tevékenységét, illetve oktatói munkásságát ismerték el.

http://www.mti.hu/cikk/413500/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése