2009. augusztus 11., kedd

MTA-konferenciát rendeznek a nyelvhasználat szabályozásáról


Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében címmel augusztus 19-én rendezi meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azt a konferenciát, amelynek résztvevői áttekintik, miként szabályozzák a nyelvhasználatot a szomszédos országokban, illetve megvitatják, milyen következményekkel jár bármilyen nyelvtörvény - különösen a szlovákiai - a társadalomra, az oktatásra; a tanácskozást Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke az MTI-nek. "Szeretnénk, ha a konferencia hozzájárulna ahhoz, hogy a szlovákiai államnyelvtörvényről alapos szakmai vita folyjék, hiszen csak így érhető el, hogy módosítsák a jogszabályt" - fogalmazott az akadémia elnöke.
Pálinkás József a konferencia előzményéről szólva elmondta, hogy a szlovák államnyelvtörvény kapcsán tartott július 20-ai négypárti egyeztetés után Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője kereste meg őt levélben. A politikus egyrészt véleménynyilvánításra kérte az Akadémiát, másrészt arra, hogy a nyelvtudomány neves képviselőit bevonva próbálja meg "nyugodt és szakszerű párbeszéddel, tudományos érvekkel segíteni" a politikai erőknek a szlovák nyelvtörvény visszavonását célzó törekvéseit.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete júliusban elfogadott állásfoglalásában kifejtette: a törvény olyan érintkezési színtereket is uralni kíván, amelyek kívül esnek az állam illetékességén - mondta Pálinkás József. Ismertetése szerint a dokumentumot azóta több mint félezer nemzetközi hírű nyelvész írta alá. A magyarok mellett angol, amerikai, dán, finn, izraeli, német, olasz, osztrák nyelvészek támogatták az állásfoglalást.

Az augusztus 19-ei konferencián - amelyre meghívják a parlamenti pártok frakcióvezetőit, a házelnököt, a külügyi bizottság elnökét és azokat a képviselőket, akik bizottsági tagságuk okán foglalkoznak a nyelvhasználati kérdésekkel - bemutatják, hogy a környező országokban miként szabályozzák a nyelvhasználatot, különös tekintettel a kisebbségi nyelvekre.

http://www.mti.hu/cikk/409982/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése