2009. május 16., szombat

Orbán szerint nem sokszínű parlament, hanem erős kormány kell


Orbán Viktor szerint nem sokszínű Országgyűlésre, hanem erős kormányra van szükség a gazdaság újjáépítéséhez, az ország megújításához és a felelősök elszámoltatásához; egy kormány akkor erős, ha stabil többség és izmos felhatalmazás áll mögötte - nyilatkozta a Fidesz elnöke a Magyar Demokrata című hetilap szerdai számában megjelent interjúban. Orbán Viktor ezt arra a kérdésre válaszolva mondta a lapnak, hogy a radikálisabb politikai változást hirdető pártok erősödése következtében átrendeződhet-e a politikai paletta. Ezzel összefüggésben megjegyezte: 2002 és 2006 tanulsága alapján a baloldal akkor tud választást nyerni, ha a jobboldal szavazatait megosztják.

"Így tehát minden, a változást akaró szavazatok megosztására törekvő szervezet kizárólag az MSZP hatalmi érdekeit szolgálja" - fogalmazott.

A Fidesz elnöke - több korábbi megnyilatkozásához hasonlóan - hangsúlyozta, vissza kell állítani a politikusok személyes felelősségét. Úgy látja azonban, a mostani kormányzó elit szeretne kitérni ez elől, pedig - mint folytatta - Magyarországot nem a világgazdasági átalakulások, "nem Isten valamifajta csapása", nem egy környezeti katasztrófa tette tönkre, hanem az elmúlt hét év szocialista-szabad demokrata kormányzása. "Ezért pedig azoknak kell vállalniuk a felelősséget, akik az elmúlt hét évben hatalmon voltak. Először a politikai felelősséget, ami a választásokon méretik ki, utána pedig a jogi felelősséget" - mondta.

A Fidesz elnöke úgy véli, a szocialisták éppen azért félnek a nagyarányú Fidesz-győzelemtől, mert a mentelmi jog felfüggesztéséhez kétharmados többségre van szükség a parlamentben. Orbán Viktor a polgári-nemzeti oldal számára azt javasolta, legyenek állandó készenlétben, mert - mint fogalmazott - bármelyik alkalommal érkezhet a hír, hogy megnyílt az út az új választások előtt. Véleménye szerint most úgy tűnik, a változásnak három fontos állomása van: az elmúlt évi szociális népszavazás, a júniusi európai parlamenti választás és a következő országgyűlési választás.

http://www.mti.hu/cikk/381181/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése