2009. május 20., szerda

A mai napig az államnak dolgoztunk


Az államnak többet fizetünk, mint amennyit élelmiszerre, lakásfenntartásra és közlekedésre együttvéve költünk egy évben.

Az SZDSZ az adószabadság napja kapcsán készített közleményében megjegyzi május 20-a több szempontból is szimbolikus nap az adózók számára. Egyrészt szerdán jár le a személyi jövedelemadó-bevallások leadásának határideje, másrészt ez az adószabadság napja (Tax Freedom Day) is. A szabad demokraták szerint az adószabadság napja azt mutatja, hogy egy átlagbérrel rendelkező kereső hány napig dolgozik azért, hogy adóját megfizesse az államnak.

Felhívják arra a figyelmet, hogy egy átlagosan kereső magyar az idei évben majdnem kilencszázezer forintot fizet be az államnak, vagyis 140 napot dolgozik ezért. Ehhez képest az élelmiszerért évi 43 napot, a lakásfenntartásért évi 45 napot, míg a közlekedésért évi 33 napot kell dolgoznunk. A közlemény leszögezi, hogy Magyarországon az adóterhelés az egyik legmagasabb Európában. Hozzáteszik, az SZDSZ ezért is tartja kiemelten fontosnak, hogy a válságkezelő kormány a 2010-es évben érzékelhető mértékű adó- és járulékcsökkentést hajtson végre. A szabad demokraták kijelentik: csak a közterhek csökkentése és igazságosabb elosztása javíthatja az ország versenyképességét és az adófizetés morálját.

Egyúttal emlékeztetnek arra, hogy bár évről évre nő, de még mindig alacsony az egyszázalékos felajánlások aránya. Az APEH adatai szerint nagyjából minden második adófizető él az egyszázalékos felajánlás lehetőségével, és a potenciálisan felajánlható összegnek is csupán fele jut el a civil szervezetekhez, illetve az egyházakhoz. Az SZDSZ ezért azt fogja javasolni, hogy 2010-ben több kiemelt költségvetési előirányzat számára is felajánlható legyen a plusz egy százalék.

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/407199

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése