2009. május 18., hétfő

A Fidesz alkotmányozni akar

Orbán Viktor szerint a kétharmadot a jobboldal a demokrácia megerősítésére fogja használni, és lesz elszámoltatás is.

Hatalomra kerülése esetén élni kíván az alkotmányozó többség adta lehetőségekke Orbán Viktor, aki a hétvégén világossá tette: a számonkérés egy részét a hatóságoknak kell elvégezniük. A Fidesz elnöke utalt arra, hogy az MSZP nem volt "kényes" a parlamenti túlhatalommal kapcsolatban, amikor a mandátumok több mint kétharmadát birtokolta.

A baloldalon tartanak az elszámoltatástól, és prüszkölnek a gondolattól, hogy a jobboldalnak "túl nagy" felhatalmazása lesz a következő választás után - mondta Orbán Viktor a Polgári Szociális Bázis hétvégi óbudai rendezvényén. A Fidesz elnöke afelől sem hagyott kétséget, hogy hatalomra kerülésük esetén használni fogják az alkotmányozó többség nyújtotta lehetőséget.

A Fidesz elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy az MSZP-sek nem voltak mindig ilyen kényesek, hiszen amikor a szocialisták 1994-ben egymagukban a parlamenti helyek ötvennégy százalékát birtokolták, akkor nem kormányoztak, hanem beemelték maguk mellé az SZDSZ-t, és kétharmadjuk lett. Ekkor "mindenféléket műveltek ott az alkotmánnyal, rögtön első helyen a soron következő önkormányzati választásokra vonatkozó választási törvényt alakították át". Orbán szerint a jobboldal a demokrácia és a köztársaság megerősítésére fogja használni, ha megkapja a kétharmadot. A köztársaságot nem a Fidesztől kell félteni, hanem a "szélhámos milliárdosoktól".

Orbán azt mondta, a demokrácia része az elszámoltatás, így ha valaki befejezte a kormányzást, számot kell adnia arról, mit végzett. A számonkérést egyrészt a szavazással az állampolgárok elvégzik, ám a másik része az illetékes hatóságok dolga. És - tette hozzá - a Fideszt elszámoltatták 2002 után. "Ha valaki, akkor én tudnék mesélni arról, hány hónapig jártam mindenfajta bizottságok elé" - mondta Orbán, hozzátéve: száznegyven vizsgálatot indítottak a volt kormány feltételezett ügyeivel kapcsolatban. Ezt mi kiálltuk - közölte, majd úgy fogalmazott: "ha akkor nagy legényeknek tetszettek lenni, akkor méltóztassanak most is nagy legénynek lenni. Nem az a nagy legény, aki adja, hanem az, aki állja. Ez az elszámoltatásra is igaz."

Orbán Viktor reagált a Bajnai-kormány ingatlanadóra vonatkozó terveire is. Mint mondta, nem vitatkozni kell, hanem szavazni róla. "Június 7-én az EP-választáskor nemcsak európai képviselőkről, hanem az ingatlanadó jövőjéről is érdemes szavaznunk. Érdemes tehát elmenni voksolni." Hozzátette: ezt az adót nem is érdemes a kormánynak bevezetnie, mert a Fidesz bizonyosan el fogja törölni.

150 egyéni mandátumot akarnak

Legalább 150 egyéni körzetet kellene megnyernie a Fidesznek a 176-ból ahhoz, hogy kétharmados többséget szerezzen - nyilatkozta név nélkül a Fidesz egyik politikusa. Akkor is lehetne kétharmad, ha a Fidesz a biztos szavazó pártválasztók között is megőrizné a 60-65 százalékos népszerűséget, listáról ekkor úgy 80 képviselői helyet szerezhetne. Kalkulálni kell a kompenzációs listáról megszerzett helyekkel is. A fideszes politikus úgy számol, ha a választáson az MSZP 40 egyéni körzetben nyerni tud, a Fidesznek nem lesz meg a kétharmada. (Cs. I.)

Már sejtik, milyen lesz az elszámoltatás

A Fidesz elnökének beszédére Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, az MSZP országos elnökségének tagja reagált. A képviselő rámutatott, hogy 1998 és 2002 között háromhetenként volt ülés az Országgyűlésben, kétéves volt a költségvetés, és minden építő szándékú javaslatot, valamint a munkájukkal kapcsolatos vizsgálatot megvétóztak a fideszesek. Vadai szerint, amikor Orbán elszámoltatásról beszél, valójában leszámolásra gondol. "Már most sejthető, milyen az ő elszámoltatása. Jobbikos haverjai már meg is kezdték azoknak a magántulajdonoknak a kijelölését, amelyeket majd elvesznek" - fogalmazott Vadai. (Ezzel arra utalt, hogy szociális otthonná alakítaná át a Jobbik Magyarországért Mozgalom Boldvai Lászlónak, a szocialisták nógrádi elnökének tavaly átadott házát. Szombaton, Vona Gábor pártelnök vezetésével, tiltakozó gyűlést rendeztek Salgótarjánban, majd Boldvai háza elé mentek.) A politikus rámutatott, hogy míg a Fidesz az ingatlanadó visszavonásáról beszél, addig harminc általuk vezetett városban (Budapest több kerülete, Debrecen, Eger, Győr, Pápa, Sopron, Tatabánya) szednek ilyen adót.

http://nol.hu/belfold/20090518-a_fidesz_alkotmanyozni_akar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése