2009. május 10., vasárnap

A kultúra mint púp a háton: AKKU, Eötvös utca 10.


Két szomszédos budapesti kerület is gazdát keres saját intézményének. Közösségi, kulturális színterekről van szó, amelyeket nem képes, vagy nem akar működtetni a VI. és a VII. kerület. Aki pénzt hoz, szinte bármit csinálhat a Kazinczy utca 21-ben és az Eötvös utca 10-ben. Indok mindkét helyen van: nincs pénz. Tényleg nincs?
Mint emlékezetes, a VII. kerületi Kazinczy utca 21-ben, az AKKU-ban működő közösségi kulturális intézmény kényszerűen befejezte működését. Április 9-én át – azaz inkább vissza – kellett adniuk az ingatlant az önkormányzatnak, mert nem volt érvényes bérleti szerződésük (Egy szerződés csapdája: bezárták a VII. kerületi AKKU-t - hvg.hu, április 3.).
Két egymásnak ellentmondó állításig jutottak a felek, az AKKU szerint ők alá akarták írni a szerződést, csak nem abban a formában, ahogy az önkormányzat megfogalmazta, mert – ahogy Horgas Péter, az AKKU kitalálója és volt vezetője mondta – felelőtlenség lett volna. A kerület szerint az volt felelőtlenség, hogy nem írták alá. Mint kiderült, az AKKU-nak az azóta előzetes letartóztatásban levő Hunvald György polgármester tett szóban ígéretet arra, hogy működési támogatással a kerület is beszáll az AKKU költségvetésébe. Erről – Hunvald hiányában – az önkormányzat már nem akar tudni. Patthelyzet tehát. Amely most megmozdult.

Az Erzsébetváros, azaz a VII. kerületi önkormányzat pályázatot írt ki az AKKU működtetésére, illetve a még szükséges felújítások elvégzésére. A szöveget azonban csak az olvashatja el, aki 50 ezer forint plusz áfa és titoktartási nyilatkozat ellenében felveszi az önkormányzatnál. A hvg.hu újságírója annyit kért, hadd olvashassa el a szöveget az önkormányzat irodájában, másolatot, jegyzetet nem készít, ám erre nem volt mód. A kommunikációs irodán azt mondták, minden kérdésre választ ad Gergely József alpolgármester.

Az általunk megkérdezettek között voltak, akik szerint aggályos, hogy egy közösségi-kulturális közintézmény pályázati kiírása nem olvasható el nyilvánosan. Mások szerint ez elfogadható, mert üzleti, anyagi részletek is szerepelhetnek benne, valamint az 50 ezer plusz áfa a pályázó „komolyságát” is tesztelni hivatott.

Nem akarnánk ebben állást foglalni, de ellentmondásosnak tűnik: ha a kérdésekre választ adnak, akkor miért nem lehet elolvasni a szöveget? Ezen kívül: hogyan keressen partnereket, akár finanszírozókat egy pályázó, ha a pályázatról nem beszélhet? Előző cikkünk megírása idején a kerület betekintést engedett a bérleti szerződésbe, összegekkel, részletekkel együtt.

Gergely József alpolgármester kérdéseinkre válaszolva elmondta, az önkormányzat nem szeretné anyagilag támogatni az új intézményt. Mint mondta, a környék kulturális felértékelésére kigondolt Kultúra utcája nevű programjukra, azaz városrehabilitációra és új funkciók kialakítására egymilliárd forint fejlesztési pénzt nyertek el. A Kazinczy 21-re azonban ebből nem jut, mert 1,3 milliárdra pályáztak, de a teljes összeget nem kapták meg. Így ami benne maradt a kerületi fejlesztésben, az az Elektrotechnikai Múzeum (az AKKU-val amúgy egy épülettömbben), a szomszédos ELTE PPK és az Ortodox Hitközség épülete. Tehát előnyben részesítenek olyan pályázókat, akik, illetve amelyek pénzt hoznak a Kazinczy 21-be. A kerület egy épületet nyújt („egy ingatlanlehetőséget a város kellős közepén” – mondta Gergely) és nem kér bérleti díjat.

Úgy saccoljuk, mégis sok pénzre lesz szükség. A házra – noha Horgasék sok mindent megvalósítottak benne, többek között az akadálymentesítést – harmincmilliót bizonyosan felújításra kellene költeni, s azután jöhetnek a berendezések. A jelenlegi technika ugyanis az AKKU-é, és el is viszik onnan. A rendszeres működés pedig megint csak komoly tízmilliókba kerülhet. A kerület azt szeretné, ha legkésőbb 2010 júliusában már működne az új intézmény a Kazinczy 21-ben; erre az időre valósulnak meg a Kultúra utcája beruházásai is.

http://hvg.hu/kultura/20090430_akku_eotvos_10_VI_VII_kerulet.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése