2009. május 21., csütörtök

5200 munkanélküliből 450 érdeklődött a 700 állásajánlat iránt


Tizenöt munkáltató összesen 700 állásajánlattal várta a csütörtöki ceglédi állásbörzén megjelent mintegy 450 érdeklődőt – közölte Madácsyné Somodi Mária, a Közép- Magyarországi Munkaügyi Központ ceglédi kirendeltségének vezetője.

A város a benne élők többségének alacsony képzettsége miatt munkaügyi szempontból a térség leghátrányosabb települése. Madácsyné elmondta: az állásbörzén a segédmunkástól a mérnökig számtalan posztra kerestek jelentkezőket, végül 44 szerződés köttetett meg, s 144 „kuncsaftot” hívtak további beszélgetésre. Közülük a tapasztalatok szerint legalább 100-an kapnak majd munkát. A kirendeltségvezető szerint ez ugyancsak jó arány, tekintettel Cegléd és környékének hátrányos helyzetére. A városban jelenleg 5200-an keresnek állást, ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.

Az álláskeresők 48 százaléka 8 általános, vagy az alatti végzettségű, s további 9 százalékot tesz ki a csupán érettségizett, de szakmával nem rendelkező álláskereső – tette hozzá a szakember. Cegléd és környékének súlyos helyzetét jelzi, hogy a munkanélküliek közel fele 25 év alatti, vagyis pályakezdő, 10 százalékuk pedig 50 év feletti. A városban és környékén élők régóta zömmel idénymunkával keresik meg kenyerüket, ám a mezőgazdaság és az építőipar a válság miatt erősen visszafogta a felvételeket és a kereseteket is. Rosszul járt sok ingázó ceglédi is a budapesti cégek sorozatos létszámleépítése miatt. Madácsyné szerint a régión belül Cegléden a legmagasabb a szociális ellátásban részesülők aránya (az álláskeresők 27 százaléka). E réteget a közfoglalkoztatásba igyekeznek bevonni. Az idén 1200-an jutnak így munkához.

http://www.mno.hu/portal/638232

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése