2009. március 20., péntek

Megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál


A Szépművészeti Múzeum Alfons Mucha kiállításának pénteki megnyitójával hivatalosan is kezdetét vette a Budapesti Tavaszi Fesztivál; az ünnepélyes rendezvényt Hiller István oktatási és kulturális miniszter indította útjára.
Az április 5-ig tartó, mintegy 500 művészeti programot kínáló eseménysorozat megnyitóján jelen volt Frantisek Mikes cseh kulturális miniszterhelyettes, Demszky Gábor budapesti főpolgármester, Gyenesei István önkormányzati miniszter, valamint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is.
"A Budapesti Tavaszi Fesztivál egy város nagyszerű rendezvénysorozataként indult, és mára egy ország csodálatos rendezvénysorozatává vált" - fogalmazott Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter hozzátette: a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) átlépte a határokat, idén Csehországot köszönthetjük díszvendégként. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi rendezvényhez 14 vidéki város fesztiváljai kapcsolódnak.
"Haydn-év van, Joseph Haydnt köszönti a kulturált világ egésze" - emlékeztetett a miniszter az évtizedekig Magyarországon tevékenykedő osztrák zeneszerző tiszteletére meghirdetett emlékévre. A BTF külön programsorozatot szentel Haydnnak. Hiller István szerint a világméretű krízisből kivezető út az oktatás, a kultúra és az innováció hármasán át vezet. Mint mondta, ami a középkorban a feudum, az újkorban az ipar volt, az a XXI. században a megszerzett tudás, a kultúra.

Demszky Gábor úgy vélte, az idei fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye Csehország bemutatkozása. A főpolgármester Alfons Mucha munkásságát méltatva hangsúlyozta: a cseh művész nem tudott, de nem is akart elszakadni saját kultúrájától, ízig-vérig közép-európai maradt. "Nekünk, budapestieknek Mucha formagazdag kifejezésmódja ismerős lehet, a szecessziónak ugyanis szerteágazó hagyományai vannak a fővárosban" - jegyezte meg. A főpolgármester bejelentette: mivel a főváros első negyedévi bevételei a gazdasági válság ellenére a tervek szerint alakultak, Budapest teljesíteni tudja a fesztivál költségvetésében vállalt részét, 135 millió forintot.
Gyenesei István, az idegenforgalomért is felelős önkormányzati tárca vezetője elmondta, hogy a turizmus és a kultúra immár összefonódott, "hosszú évek óta jegyben járnak". Mint fogalmazott, érkezhet valaki idegenként, ha emberségünkkel, kultúránkkal megfogtuk, vissza fog térni hozzánk. Kitért arra, hogy 2009 a kulturális turizmus éve Magyarországon, és ennek során "az egyik nagy vizsga" éppen a BTF lesz.
"Nagyon sokra tartjuk, hogy idén a Cseh Köztársaság a fesztivál díszvendége" - mondta Frantisek Mikes. A cseh kulturális miniszterhelyettes hozzátette: országa mottója az Európai Unió soros elnökeként Európa akadályok nélkül, és ehhez kiválóan illeszkedik a részvétel a fesztiválon.

http://kultura.hu/main.php?folderID=881&articleID=281104&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése