2009. március 16., hétfő

BRFK: 35 előállított, Toroczkait és Budaházyt feljelentik


A Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2009. március 15-ére 72 rendezvény megtartására érkezett bejelentés; a rendőrség békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készült, azonban rendelkezett olyan információkkal, hogy szélsőséges csoportok arra készülnek, hogy megzavarják az ünnepi rendezvényeket - áll a BRFK által kiadott vasárnap esti közleményben.

Annak érdekében, hogy a fővárosban nyugalom legyen, és az ünnep békésen teljen, a rendőrség 3180 fővel és tervezéssel készült fel a rendezvények biztosítására. A BRFK 4 rendezvény megtartását tiltotta meg, mely tiltó határozatokat a bíróság is helyben hagyott, elutasítva az azok ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket, valamint további 4 demonstrációt tiltott meg különböző okok miatt. Az események krónikáját itt olvashatja.

A rendezvények során összesen 35 előállítására került sor. Budaházy Györggyel szemben hatóság eljárásának megzavarása bűncselekmény kísérlete, Toroczkai Lászlóval szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést tesznek a Budapesti Nyomozóügyészségen. A rendőrség a rendelkezésre álló adatokat értékelve megállapította, hogy az a két férfi, akiket a délelőtti órákban a Kossuth téren intézkedés alá vontak amiatt, hogy transzparenseket tartottak maguknál, nem követtek el szabálysértést.

A rendőrség a nap folyamán tömegoszlató eszközöket, tömegoszlatást nem alkalmazott, a Március 15-e téren egy esetben került sor paprikaspray használatára. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy alkalommal részletes és pontos tájékoztatást követően felhívta a Bajcsy-Zsilinszky úton összegyűlt tömeget arra, hogy melyek azok a rendezvények, ahol jogszerűen vehetnek részt, valamint, hogy milyen irányban hagyhatják el a helyszínt, ezzel egy vonulásos demonstrációt megakadályozva.

A rendőrség a közleménye szerint megakadályozta azt, hogy a városban a szélsőséges csoportok, az elmúlt évek állami ünnepeihez és egyéb alkalmakhoz hasonlóan a város különböző részein bűncselekményeket kövessenek el, gépkocsikat, kukákat gyújtsanak fel, és egyéb garázda jellegű cselekmények sorát indítsák el.


http://hvg.hu/itthon/20090315_toroczkai_budahazy_brfk.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése