2009. március 20., péntek

A fűtésszámlák ellehetetlenítették a lakótelepen élőket


A panellakótelepeken élő tömegek helyzetét a világgazdasági válság hatásain túl mára ellehetetlenítették a kezelhetetlen és kifizethetetlen fűtési számlák. Ugyanakkor a lakótelepi épületek kényszerhelyzetükben nap mint nap növekvő számban készítenek elő leválást. 10-15 százalékos leválás elérésekor állami beavatkozás nélkül a szolgáltató csődhelyzetbe kerül – derült ki a Panel Érdekképviseleti Egyesület nyílt leveléből.

A szervezet szerint a jelenlegi helyzetből egyetlen lehetőségként fennálló kivezető út a már beadott panelpályázatok támogatási döntéseinek meghozatala és a legalább ennyire fontos új pályázat kiírása. A szervezet szerint azonban ezek érthetetlen módon késnek.

Az érdekképviselet ezért arra kéri a kormányzatot, hogy a 2008. évi, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kezelt, már eddig beadott pályázatoknál az azonnali döntések meghozatalát, ugyanakkor a 2009. évi panelpályázatok haladéktalan kiírását biztosítsa.

Indokaik között szerepel, hogy a panelpályázat támogatása a költségvetést nem terheli, mivel a pályázat utófinanszírozott. Emellett a szakadékban lévő építőipar a támogatási döntések meghozatalával azonnali, 90 milliárd forintos megrendeléshez jut. Ugyanakkor a pályázat megvalósítása a panelban élőknek nem leválási törekvést, hanem energiamegtakarítást és jövőképet ad, amivel a Főtáv további üzemelése is biztosítást nyer. Ráadásul a rezsiköltségek csökkennek, a lakások értéke pedig növekszik.


http://www.mno.hu/portal/623907

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése