2010. április 18., vasárnap

Vulkánkitörés: meghosszabbították a légtérzárat


Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Egyelőre az izlandi vulkán működik, és ez a következő napokban várhatóan tovább szennyezi Észak-Európa, Nagy-Britannia légterét. Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti.

A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok - így például Bosznia, Szerbia, Montenegró - zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.

Marad a hamu Magyarország felett
Az éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját a légkörben, de utána feltehetően ismét a szennyezettebb nyugat-európai levegő áramlik az ország fölé - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szerdán elkezdődő és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások káosz alakultak ki. A teljes magyar légtér péntek este óta van lezárva.
A meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta, hogy a hajnali jelentések szerint Nyugat-Magyarország felett látható a felhőkön barnás elszíneződés, egyéb közvetlen mérés nincs a levegőben lévő hamuról. A vulkáni tevékenységet figyelő londoni székhelyű intézet előrejelzése szerint azonban Európa nagy részén hatezer méteres magasságig az egész nap folyamán szennyezett marad a légkör, és ennek a szennyezettségnek a földrajzi határa éppen Magyarország déli részén húzódik.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Magyarország felett megerősödik a fronttevékenység, a középső és a keleti országrészben csapadék várható, így átmenetileg 3-4000 méteres magasságig tisztulhat a légkör, ám a front után várhatóan a nyugat-európai szennyezettebb levegő érkezik Magyarország fölé.

Zárva maradnak az európai nagy légterek
Az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt vasárnap estig zárva marad a német légtér - jelentette be kora reggel a német repülésbiztonsági hivatal szóvivője.
A szóvivő szerint este nyolc óráig egyetlen repülőtér sem indít, illetve fogad járatokat. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy, az illetékes német hatóságok az általános légtér-zárlatot hétfőig is meghosszabbíthatják. Sőt rámutattak arra is: a zárlat megszüntetése esetén még napokba telhet, míg a légi közlekedés teljes mértékben normalizálódik.

A Lufthansa már korábban bejelentette, hogy vasárnap este nyolc óráig törölte minden bel- és külföldi járatát. Vasárnap hajnalra immár bizonyossá vált, hogy izlandi tűzhányó kitörése okozta légi közlekedési korlátozások miatt külföldön rekedt Angela Merkel német kancellár nem utazik el az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök temetésére. A berlini kormány szóvivőjének bejelentése szerint a kancellár erről személyesen tájékoztatta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, és egyben őszinte sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Az Egyesült Államokból haza tartó Merkel a hamufelhő miatt egyelőre nem tudott visszatérni Németországba. Repülőgépe Berlin helyett pénteken előbb Lisszabonban szállt le, a portugál fővárosból a kancellár egy nap után Rómába indult tovább, onnan pedig ő maga személygépkocsival, kísérete pedig autóbusszal utazott Dél-Tirolba. Angela Merkelt vasárnap délutánra várják Berlinbe. Egyelőre még bizonytalan, hogy a kancellár Dél-Tirolból hogyan folytatja útját. Németországot így Horst Köhler államfő és Guido Westerwelle külügyminiszter képviseli a temetésen. Az elnök és a külügyminiszter a tervek szerint helikopterrel repülne Krakkóba.

Svédország vasárnap egész nap és még hétfőre virradóra is zárva tartja légterét az izlandi tűzhányó hamufelhője miatt - közölték a polgári légi közlekedési hatóságok.
A tájékoztatás szerint nem látnak okot arra, hogy feloldják az érvényben lévő korlátozást. Az előrejelzések szerint a helyzet változatlan marad egész vasárnap.
Dánia hétfő hajnalig meghosszabbította légterének zárlatát - közölte a légiforgalmi hatóság.
Spanyolországban 11 repülőteret zártak le az ország északi részén vasárnap reggel.

http://hvg.hu/vilag/20100418_Meghosszabbitottak_a_legterrzarlatot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése