2010. április 16., péntek

Sosem látott pénzekhez jutnak a parlament új pártjai


Vasárnap nem csak a jelöltek és a pártok sorsáról döntöttek a szavazók, hanem az is a szavazatok alapján dől el, hogy a parlamentbe jutó pártok mennyi állami támogatást kapnak. A új bejutók közül a Jobbiknál még nem döntöttek arról, hogy mire költik az év hátralevő részére járó 335 millió forintot, az LMP-nél meglepődtek, hogy 200 milliót kapnak. Az LMP már gondolkozik azon is, hogy pártalapítványt hozzon létre, ami után további támogatásra lesz jogosult. A Jobbik szóvivője szerint náluk is biztos alakul pártalapítvány.

"Komolyan? Ezt nem gondoltam volna" - csodálkozott Hámori Hanna, az LMP sajtófőnöke, amikor meghallotta, hogy az [origo] kalkulációi szerint a párt körülbelül 200 millió forintnyi állami támogatást kaphat 2010 utolsó hét hónapjára. A Kormányszóvivői Iroda szerint a Fidesz és a KDNP szavazatainak szétbontása után határozzák meg pontosan a parlamentbe jutó pártoknak a következő négy évben járó állami támogatás összegét.

Júniustól kapnak pénzt a pártok

Az Országgyűlésnek a jogszabályok értelmében májusban kell megalakulnia (erről bővebben itt olvashat), ezért a költségvetési törvény előírásai alapján május 31-ig még azok a pártok kapnak támogatást, amelyek 2006-ban jutottak a parlamentbe. Június 1-jétől azonban már az új Országgyűlésbe bejutó pártoknak jár a pénz.

A költségvetési törvény szerint 2010-re 2,511 milliárd közvetlen állami támogatás áll a pártok rendelkezésére, ez azt jelenti, hogy a júniustól decemberig terjedő időszakra (a teljes összeg hét tizenkettede) 1,464 milliárd forintot oszthatnak szét az első fordulóban 1 százaléknál magasabb listás eredményt elérő pártok között.

335 millió a Jobbiknak, 200 az LMP-nek

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint a közvetlen támogatásra, a rendelkezésre álló keret 25 százalékát egyenlő arányban kell felosztani azok között a pártok között, amelyek országos listán parlamenti mandátumot szereztek. Ez azt jelenti, hogy a négy parlamentbe jutó párt (Fidesz, MSZP, Jobbik, LMP) egyaránt 91,5 millió forintot kap az év utolsó 7 hónapjára. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire, az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat.

A 2006-os tapasztalatok alapján a fennmaradó 75 százalékot nagyjából a listás eredmények alapján osztják fel, azaz a Fidesz az év utolsó hét hónapjára körülbelül 771 millió forintot kaphat, az MSZP 283 milliót, a Jobbik 245 milliót, az LMP pedig 110 milliót (ezek az összegek egészülnek ki a mindegyiküknek járó 91,5 millióval). Az 1 százalékot meghaladó eredménye miatt az MDF összesen, körülbelül 39 millió forintos közvetlen támogatásra számíthat. A Civil Mozgalom 0,1 százalékkal maradt le az állami támogatást jelentő 1 százalékos küszöbtől.

Még nem kalkuláltak a támogatással

"Nem volt még arról szó, hogy mennyi állami támogatásra számíthatunk" - mondta az [origo]-nak Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője. Dúró azt mondta, nem öncélúan szeretnék felhasználni a támogatást, a működési költségek fedezése mellett, karitatív célokra is költenének, bár a pártok állami támogatása éppen azt szolgálja, hogy fedezni tudják működésükkel összefüggő kiadásaikat. Schön Péter gazdasági igazgató azt mondta, hogy a hét közepén fogják megvizsgálni, mennyi állami támogatásra számíthatnak, és csak ezt követően tud bővebb tájékoztatást adni.

A Jobbik költségvetését minden bizonnyal jelentősen megnöveli az állami támogatás, legutóbbi, nyilvánosságra hozott pénzügyi beszámolója szerint 2008-ban 2 millió 94 ezer forint bevételt könyvelhetett el. A 2009-es beszámolóját még nem tette közzé a Jobbik, Schön szerint az április végi határidőig fogják leadni.

Az LMP nyílt kampányszámlát vezet, amely szerint 57 millió forintból gazdálkodhattak, ebből 54 milliót költöttek el és emellett van 45 millió forint kintlévőségük. "Nem kalkuláltunk még a támogatással, a parlamenti mandátumokat számolgatjuk" - mondta Hámori Hanna az [origo]-nak. "Csak annyira számoltunk korábban a támogatással, hogy be mertük vállalni ezeket a tételeket" - indokolta a sajtófőnök. Az LMP-nél sem beszéltek még a támogatás felhasználásáról, erről vélhetően a második forduló után lesz szó.

Megoldatlan finanszírozás

A jelenleg érvényben lévő párt- és kampányfinanszírozási törvény mindenki szerint rossz, megváltoztatására pedig több próbálkozás is volt az utóbbi időben, 2009 májusában például Bajnai Gordon miniszterelnök ígérte a pártpénzek megtisztítását (a pártfinanszírozási visszásságokról szóló cikkünket itt olvashatja). Az idei kampányban a Fidesz és az MSZP is átlépte a törvényes 386 millió forintos határt a kampányt monitorozó civil szervezetek, a Transparency International Magyarország, a Freedom House Europe és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet által közösen jegyzett, Képmutatás oldalon közölt adatok szerint.

A honlapon közölt adatok szerint az MSZP eddig 653 millió forintot költött, a Fidesz pedig 485-öt. A többi párt közül a parlamentbe be nem jutó MDF költötte a legtöbbet, 170 millió forinttal, a Jobbik 151, az LMP 104, az SZDSZ pedig 33 millió forintot költött el. Összesen tehát 1,595 milliárd forintot költöttek el a pártok a civil szervezetek szerint.

Az új pártoknak még nincs pártalapítványa

A pártok két jogcímen kaphatnak állami támogatást: közvetlenül, illetve alapítványaikon keresztül. A közvetlen támogatásra, 2006-ban, a költségvetési törvény szerint éves szinten 2,5489 milliárd forint állt rendelkezésre. Az MSZP támogatása 2010-ben 954 millió forint lehetne, de ez csökkeni fog a párt gyenge, 20 százalék alatti szereplése miatt. A Fidesz 833, az SZDSZ 261, az MDF 228, a KDNP 235, a MIÉP-Jobbik pedig 38 millió forintos támogatással kalkulálhatott idénre a 2006-os választási eredmények alapján. Alapítványaikon keresztül a pártok 2006-ban 1,12 milliárd forintot kaptak az államtól, az idei költségvetés szerint ez 1,26 milliárdra emelkedett.

A parlamentbe bejutó pártok közül sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek nincs még pártalapítványa, amelyen keresztül lehívhatnák a közvetett támogatásokat. A Jobbik szóvivője nem tudott információkkal szolgálni arról, hogy mikorra várható egy ilyen alapítvány létrehozása, szerinte ez sem volt még téma, de hozzátette: biztos lesz ilyen. Az LMP-nél csak annyit mondtak, hogy folyamatban van az alapítvány létrehozása.

http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100412-partok-allami-tamogatasa-2010ben.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése