2010. április 12., hétfő

Költészet napi programok a kultúra fővárosában


Egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett József Attila, évtizedek óta az ő tiszteletére ünnepeljük április 11-én a Költészet napját. Pécsett is.
A Költészet napjának ünneplése április 8-án kezdődött a Pécsi Ifjúsági Házban. A Pécsi Fiatal Írók Alkotó körének műsora után a kortárs irodalom rangos képviselői olvastak fel saját műveikből - Erdős Virág, Ficsku Pál, Király Levente, Tábor Ádám -, illetve beszéltek a költészetről, József Attiláról. Az estet Kardos Horváth János zenész (Kaukázus) és Babiczky Tibor költő zárjta közös műsorukkal.
Április 11-én, 10 órától a pécsi Szivárvány Gyermekházban P.I.Sz.T. / Költészet napi szavalóversenyt rendez a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat Szerkesztősége, a Pécsi Ifjúsági Központ, a Kultúrá-Ért Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, az Apolló Kulturális Egyesület és a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közösen középiskolás diákoknak.
A Jelenkor Alapítvány a Művészetek és Irodalom Házával együttműködésben - a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében - Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész ötletét felkarolva hozta létre azt a civil programsorozatot, amelynek célja a legszebb, legnépszerűbb "pécsi vers" kiválasztása mind az irodalmár szakma, mind a pécsi polgárok bevonásával.
Egy háromfős szakmai kuratórium (Jankovits László, Nagy Imre, Ágoston Zoltán) kiválasztott 100 emblematikus, pécsi kötődésű költeményt Janus Pannoniustól napjainkig. A költemények valódi zsűrije azonban a pécsi lakosság. Minden érdeklődő polgár április 5-ig szavazhatott az interneten, személyesen vagy postai úton a 100 közzétett alkotás közül a neki leginkább tetsző versekre. Az így kiválasztott legszebb költeményeket a Költészet napja programsorozathoz kapcsolódva április 12-én, 19 órától adja elő Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és Sólyom Katalin egy gálaműsor keretében az Művészetek és Irodalom Házában. A projekt címadója és egyben fővédnöke Bertók László Kossuth-díjas költő.

http://kultura.hu/main.php?folderID=887&articleID=299333&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése