2010. április 3., szombat

Négy párt várja vitára Orbánt


Közös levélben szólítja fel a listavezetők vitáján való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az a négy párt, amelyik képviseltette magát a vita részleteinek megvitatására összehívott pénteki egyeztetésen. A Fidesz az első forduló előtt nem tartja időszerűnek a vitát. Vita-kronológia a cikk végén.

A Lehet Más a Politika (LMP) által kezdeményezett egyeztetésen - amelyen a Fidesz és a Civil Mozgalom nem képviseltette magát - az áprilisi választásra országos listát állított erők közül az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP delegáltjai állapodtak meg erről.

A szocialisták szóvivője, Budai Bernadett azt mondta, ha a Fidesz a pártok vezető politikusainak vitáján sem vesz részt, akkor annak az MSZP sem látja értelmét. Szabó Gábor a Jobbik kampányfőnöke és Karácsony Gergely, az LMP sajtófőnöke úgy látja, hogy ha ez a két párt távol marad, akkor feleslegessé válik a vita. Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke azt közölte: pártjuk miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos bárkivel hajlandó vitába szállni.

Végül a jelenlevők abban egyeztek meg, hogy egy közös levelet küldenek Orbán Viktornak, amelyben felszólítják a Fidesz elnökét, hogy álljon ki a vitára.

Fidesz: nem időszerű a vita

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a megbeszélés után közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben felhívta az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF figyelmét arra: "a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására". Véleménye szerint a négy párt kezdeményezéséről mindaddig nem időszerű beszélni.

Vita-kronológia

1994-ben a választás első fordulója előtt három nappal rendeztek televíziós vitát, melyen Boross Péter kormányfő az MDF, Kuncze Gábor az SZDSZ és Horn Gyula az MSZP listavezetőjeként jelent meg.

1998-ban a két választási forduló között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem kezdeményezte a miniszterelnök-jelölti vitát, a meghívást Horn Gyula kormányfő és Orbán Viktor is elfogadta.

2002-ben az MSZP - akkor ellenzéki pártként - kezdeményezte a jelöltek közötti vitát, amelybe Orbán Viktor is beleegyezett. A szocialisták végül nem mentek el a Millenárisra, mert a felek nem tudtak megegyezni abban, hogy legyen-e plazmatévé a helyszínen. Ezt követően Orbán Viktor hívta vitára Medgyessy Pétert, a disputát végül két nappal az első forduló előtt rendeztek meg.

2006-ban Gyurcsány-Orbán televíziós vita, valamint egy Gyurcsány-Orbán-Kuncze-Dávid tévés polémia is volt. Ezektől függetlenül többször is leültek egymással az aktuális miniszterek és a miniszterjelöltek beszélgetni, de ezeket nem a pártok szervezték hivatalosan.

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/549230

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése