2009. április 15., szerda

Bajnai Gordon az új miniszterelnök


Megszavazta a bizalmatlansági indítványt, és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament.
20:06 Összesen 12 embert állítottak elő a rendőrök a kedd délutáni és esti fővárosi tüntetések során - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden késő este.
A rendőrség honlapján közzétett adatok szerint a tucatnyi előállítottból hatot bűncselekmény, hatot pedig szabálysértés gyanúja miatt vontak intézkedés alá.

Utoljára egy férfit állítottak elő a Vértanúk teréről, mert semmilyen okmánnyal nem tudta magát igazolni. A rendőrség korábbi közlése szerint hat embert hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő a Vértanúk teréről illetve a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkáról, ötöt pedig a Kossuth térről jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt.

21:45 Véget értek a tüntetések a fővárosban, jelentették a Belvárosból az MTI tudósítói kedd este fél tíz után.

A tudósítók beszámolói szerint a Vértanúk terén történt oszlatás után a tüntetők egy csoportja a Báthory utcán át a Bajcsy-Zsilinszky útra jutott. Itt késő este már alig ötvenen voltak. Az MTI tudósítói azt látták, hogy több fehér mikrobuszból civil ruhás rendőrök szálltak ki és egyenruhás kollégáikhoz hasonlóan ők is igazoltatni kezdtek.

A Vértanúk terénél ugyancsak igazoltatnak, ott mintegy 30 tüntető maradt. A rohamrendőrök már távoztak a térről.

Az MTI tudósítói azt jelentették, hogy a rendőrség az este folyamán több embert is előállított.

21:20 Oszlatni kezdtek a rendőrök kedd este kilenc óra után a fővárosi Vértanúk terén, a MTI tudósítójának helyszíni beszámolója szerint a tüntetőket a Báthory utca irányába szorítják.

Az MTI tudósítója azt jelentette, hogy 3-400 tüntető van a helyszínen, akik pfujolással és "ria, ria, Hungária" kiáltásokkal fogadták az oszlatást.

Előzőleg a rendőrség távozásra szólította fel az egybegyűlteket, ezt azzal indokolták, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét.

21:09 Tizenöt rendőr és tíz civil sérült meg a keddi tüntetések során - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség és a mentőszolgálat.

A rendőrök között több fejsérült van, de egyikük sem szorul kórházi kezelésre - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd este. A rendőrök főként a feléjük dobott különböző tárgyaktól sérültek meg - tette hozzá.

Egy rendőrt és tíz civilt szállítottak kórházba az utcai megmozdulásokkal kapcsolatos sérülésekkel - mondta az MTI-nek Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese.

20:51 Távozásra szólították fel az egybegyűlteket a rendőrök a fővárosi Vértanúk terén, mert - mint azt a hangosbemondón a tüntetőkkel közölték - a rendezvény elvesztette békés jellegét - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói kedd este.

Az MTI tudósítói előzőleg azt tapasztalták, hogy a mintegy 4-500 tüntető közül többen provokálták, szidalmazták a rendőröket.

A felszólítást a távozásra a résztvevők hangos pfujolással és füttyszóval fogadták. A rendőrök ezzel egyidejűleg védőfelszerelésben sorakoztak fel - jelentették az MTI tudósítói.

20:40 Cáfolta a Gój Motoros Egyesület elnöke, hogy tagjai megjelentek volna a Sándor-palotánál kedd délután.

Mészáros Imre elnök az MTI-nek elmondta: a gój motorosok 11 motorral - a rendőrséggel előre egyeztetve, rendőrségi felvezetéssel - érkeztek a Kossuth térre 14 óra 45 perckor, a Civil Összefogás Fórum nagygyűlésére. A motorosok a civilek által megfogalmazott petíciót átvették, hogy elvigyék a közszolgálati televízióba és a rádióba.

A motorosok 15 óra 45 perckor érkeztek vissza az Alkotmány utcába, és közöltük, hogy mindkét helyen átvették a petíciót - tette hozzá az elnök.

Mint mondta, ezek után, 16 óra 15 perckor elhagyták a Kossuth teret, és a motorosok hazamentek.

20:26 A Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban is átvették a demonstrálók petícióját kedd este - értesült a két intézmény több munkatársától az MTI.

A Bródy Sándor utcában a hírszerkesztőség egyik munkatársa, a Szabadság téren pedig Bednárik Imre hírigazgató vette át a parlament önfeloszlatását, az előrehozott választások minél korábbi megtartását követelő dokumentumot.

Esti híradásaiban mindkét közszolgálati médium ismertette a petíció leglényegesebb elemeit.

20:23 Átvette a tüntetők petícióját kedden a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik képviselője, azt követően szétszéledt a budai Várban összegyűlt, előre hozott választásokat követelő tömeg.

Az Alkotmány utcából a budai Várba vonulók nem jutottak el közvetlenül a Sándor-palota elé, mert kordonnal zárták körbe az épületet. Egy tüntetőt, a Civil Összefogás Fórum egyik képviselőjét azonban átengedték a kordonon, Bencze Izabellát egy rendőr kísérte be az épületbe.

Miután a nő elhagyta a Sándor-palotát, a mintegy ötszáz tüntetőből álló tömeg lassan szétszéledt, jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

20:11 Cáfolta az MTI-nek a BRFK kedd este, hogy rendőrsorfalba tüntetők hajtottak volna motorral és emiatt rendőrök sérültek volna meg.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta: olyan eset volt, hogy a rendőrsorfal és a tüntetők közé motorral hajtottak, de ennek során senki sem sérült.

Az MTI előzőleg arról adott hírt, hogy több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba. Az MTI tudósítói a helyszínen egy, a tüntetőket tájékoztató rendőrtől értesültek minderről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült.

20:00 A Vértanúk terén összegyűltek előtt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője azt mondta: az előre hozott választás ma már kevés, ellen kell állni az ország eladásának, és valódi rendszerváltásra van szükség.

Morvai Krisztina arról is beszélt, hogy nemzeti ellenállásra van szükség. Az embereket arra szólította fel, hogy Bajnai Gordont - akit többek között főgengszternek és gyilkosnak titulált - szólítsák libatolvajnak, ezzel is utalva a Hajdú-Bét ügyére.

19:15 Több rendőr is megsérült a keddi tüntetéseken, a rendbontók egy csoportja egy mentőautót is megtámadott a Báthory utcában - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden kora este.

A mentők összesen tíz embert szállítottak kórházba.
A rendőrség közleménye a sérült rendőrök számáról és sérüléseik fokáról egyelőre nem közölt részleteket. Csak annyit írtak, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai gondoskodnak az ellátásukról.

Nem tudni részleteket még a Báthory utcában nem sokkal negyed hét előtt megtámadt mentőautóról és személyzetéről sem.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Valics Dezső az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az utcai megmozdulásokkal kapcsolatban tíz embert szállítottak kórházba. Egy ember súlyosan, kilencen könnyebben sérültek meg - tette hozzá.

A sérülések jellegéről nem kívánt nyilatkozni, s azt sem közölte, hogy a sérültek között hány rendőr van.

A tüntetéseken előállítottak száma a rendőrség közlése szerint 11-re nőtt.

19:06 A rendőrök arra szólították fel a Vértanúk terénél összegyűlt tüntetőket, hogy ne álljanak ellen az igazoltatásoknak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója kedden nem sokkal hét óra előtt.

A rendőrök arra figyelmeztették a demonstrálókat, hogy a rendezvény elveszítette békés jellegét.

A helyszínen több százan gyűltek össze, köztük többen a Magyar Gárda egyenruháját viselik. Megérkezett Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltje is.

18:59 Több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba - jelentette az MTI tudósítója kedden kora este.

A beszámoló szerint a rendőrsorfal a fővárosi Alkotmány utca és a Vértanúk tere közötti Kozma Ferenc utcában állt fel, ebbe hajtottak bele motorkerékpárral.

A könnygáztól is megsérültek rendőrök kedden. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyelőre annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült.

18:43 Egy nőt átengedtek a Sándor-palotát lezáró kordonon, őt egy rendőr vezeti a Köztársasági Elnöki Hivatal épületéhez.

A rendőrség sorfallal gátolja meg a mintegy 500 tüntetőt abban, hogy az államfő hivatala elé jussanak - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói kedden kora este.

Beszámolójuk szerint a vonulók közül az első néhány száz tüntető már megérkezett, de folyamatosan érkeznek az emberek. A tüntetők azt skandálják, hogy "Vesszen a kormány!", "Elnök úr, jöjjön ki!", "Demokráciát!", új választásokat követelnek és a székely himnuszt éneklik.

A Dísz térre körülbelül 20-25 gój motoros érkezett, a tömeg nagy ovációval fogadta őket.

18:34 Több előállítás van folyamatban - közölte a rendőrség kedden kora este, miután befejezettnek tekintette a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán megtartott rendezvényt.

A Kossuth téren és az Alkotmány utca torkolatánál maradt tömeg megpróbálta áttörni a kordont, különféle tárgyakat dobáltak a rendőrök felé - tartalmazza a Budapesti Rendőr-főkapitányság interneten közzétett közleménye.

A rendőrség közlése szerint mivel a rendezvény elveszítette békés jellegét, a rendőrség befejezettnek tekintette azt. Az "ellenséges tömeg" az Alkotmány utca, illetve a kisebb utcák felé hagyta el a torkolatot.

18:26 Kiszorították a tüntetőket a fővárosi Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Deák tér felé vezető egyik forgalmi sávon megbénult a közlekedés - jelentették az MTI tudósítói kedden kora este.

A rendőrség lezárta az Alkotmány utcából nyíló összes mellékutcát, a tüntetőket pedig kiszorították a Bajcsy-Zsilinszky útra.

18:15 Elzárták a Sándor-palotához vezető útvonalakat a rendőrök, sorfallal gátolják meg a tüntetőket abban, hogy az államfő hivatala elé jussanak.

A tudósítók beszámolója szerint a vonulók közül az első néhány száz tüntető már megérkezett, de folyamatosan érkeznek az emberek.

A tüntetők azt skandálják, hogy "Vesszen a kormány!", új választásokat követelnek és a székely himnuszt éneklik.

18:10 Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök a fővárosi Alkotmány utcában kedden késő délután, a rendőrök több könnygázgránátot lőttek ki, a Magyar Gárda tagjai a Kálmán Imre utcán át menekültek el a helyszínről.

Az Alkotmány utcában 1.000-1.500-an maradtak a délutáni nagygyűlés után. Az utcában maradtak - köztük a Magyar Gárda mintegy 300 egyenruhás tagja, akik kendővel takarták el arcukat és további, símaszkos demonstráló - dobálták a rendőröket, a rendőrség erre több alkalommal könnygázgránátot lőtt ki rájuk.

Sokan átszakították a kordont, bementek a Földművelés-és Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épületének árkádjai alá, de a rendőrök innen is kiszorították őket. Néhány ember a földön fekszik - jelentették az MTI tudósítói.

18:02 Kilencre nőtt a keddi tüntetések során előállítottak száma, miután a Vértanúk teréről újabb három embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden délután fél hatkor.

Előzőleg ugyancsak hivatalos személy elleni erőszak miatt egy férfit állítottak elő a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkáról, ahol a rendőrség közlése szerint a férfi nekitámadt egy rendőrnek, megrángatta a ruháját.
A Kossuth térről ezt megelőzően öt tüntetőt állítottak elő, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt.

17:56 Mintegy 50-60 tüntető néz farkasszemet a felsorakozott rendőrökkel a fővárosi Vértanúk terén, a szakadó esőben kedden késő délután.

A többi mintegy 100-150 demonstráló kapualjakba, fák alá húzódott be az eső elől. Közben Gonda László, a rendezvény főszervezője folyamatosan beszél a téren maradtakhoz.
A rendőrség korábban felszólította a Vértanúk terén lévőket, hogy távozzanak a Bajcsy-Zsilinszky út felé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte: a Vértanúk terénél a demonstráló tömeg egy része megtámadta a felállított kordonokat, azokat megkísérelték áttörni, amit a helyszínen lévő rendőrök könnygázspray alkalmazásával megakadályozták.

A közlemény szerint a Vértanúk terén a BRFK munkatársai felvették a kapcsolatot Gonda Lászlóval. Tájékoztatták, hogy amennyiben a demonstráció elveszti békés jellegét és tömeges rendbontás történik, a rendőrség feloszlatja a rendezvényt.

Az Országgyűlés adatai szerint az indítványt megszavazta 186 szocialista, 16 szabad demokrata és két független képviselő, Lengyel Zoltán, illetve Gyenesei István. A szavazásnál tartózkodott a korábbi MDF-frakció hat tagja: Csapody Miklós, Dávid Ibolya, Dragon Pál, Pettkó András, Herényi Károly és Karsai Péter, valamint a függetlenek közül Császár Antal és Tóth András.

Nem szavazott két volt MDF-frakciótag: Katona Kálmán és Hock Zoltán. Szintén nem nyomott gombot három szabad demokrata: Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József. Az MSZP-ből nem szavazott Karsai József, aki beteg, és Szili Katalin, aki pedig az ülést vezette. A szavazás után Gyurcsány Ferenc hátraült a képviselők közé.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt. Az előre felolvasott esküszöveghez a végén hozzátette: "Isten engem úgy segéljen", majd aláírta az eskü szövegét tartalmazó szóló okmányt. Az eskütétel a miniszterelnöki beiktatásokhoz képest szolidabban zajlott, a történelmi lobogók helyett csak a nemzeti zászlót hozták be a terembe.

Bajnai Gordonnak az eskütétel után gratuláltak a frakcióvezetők. Egy kis zavart okozott, hogy az üresen álló székek közül melyiket foglalja el, de végül a díszpáholyba ment Sólyom Lászlóhoz, akivel kezet fogtak. A gratulációk után a képviselők meghallgatták a himnuszt.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ezután bejelentette: a kabinet az új miniszterek kinevezéséig ügyvezető kormányként látja el feladatát. Hozzátette: az államtitkárok megbízatása a miniszterek megbízatásával együtt megszűnt, de hatáskörüket utódjuk kinevezéséig gyakorolják.

Tüntetés, akár minden napra

Hatalmas füttyel, dudálással, pfújolással fogadta a fővárosi Alkotmány utcában összegyűlt mintegy hét-nyolcezer ember kedden délután, hogy az Országgyűlés miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. A Civil Összefogás Fórum nagygyűlésén résztvevők az Alkotmány utcában rádión követték a kormányfő-választást és az új miniszterelnök eskütételét. A tüntetők az eskütétel alatt is azt kiabálták: "hazaáruló". A Vértanúk terén összegyűlt 500 ember kibontotta a kordon egy részét, a rendőrök próbálják visszaépíteni a kordont és könnygázt is bevetettek.

Ahol a tüntetők megbontották a kordont, három rendőrsorfal is áll. A szónokok arra kérték az egybegyűlteket, hogy ne inzultálják a rendőröket, ne akarjanak bemenni a kordon mögé, mert a rendezvényt békésen kell megtartani. A Vértanúk terén 500-100 ember gyűlt össze, és körülbelül 100-150 rohamrendőr várakozik a metró bejáratánál, valamint a Báthory utcánál.

A tüntetők az Alkotmány utcában korábban azt mondták, amennyiben miniszterelnökké választják Bajnai Gordont, minden nap demonstrációt tartanak, amíg ki nem írják az előre hozott választásokat. Kelemen András (Fidesz) országgyűlési képviselő a miniszterelnök-választás előtt a tüntetőknek a helyszínen azt mondta: ami az Országgyűlésben folyik, megerősítette a hitét, hogy az országgyűlési képviselők visszahívhatók legyenek, mert - mint mondta - méltatlan az országhoz, ami az Országgyűlésben történik.


http://www.metropol.hu/itthon/cikk/389617

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése