2009. április 7., kedd

900 köbméter fát loptak el az erdőkből országszerte


A legtöbb fatolvaj Somogy és Pest megyében garázdálkodik
Mintegy 900 köbméter fát loptak el 30 ezer hektár erdőből – többek között ezzel az eredménnyel zárult a „Tölgyfaág” erdészeti akció. A felmérés alapján az is kiderült, hogy a falopások száma Somogy és Pest megyében nőtt leginkább.
A múlt hónapban a „Tölgyfaág” erdészeti ellenőrző akció során a szakemberek közel 30 ezer hektár erdőt jártak be, 29 esetben tártak fel falopást és 18 esetben illegális fakitermelést – tájékoztatta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központ Erdészeti Igazgatósága kedden az MTI-t. A közlemény szerint a tolvajok mintegy 900 köbméter fát tulajdonítottak el, illetve 200 köbméter volt az illegálisan kitermelt fa mennyisége.

Az ellenőrzések során az erdőfelügyelők és a rendőrök a legtöbb helyen csak a korábbi fakivágások nyomaival szembesülhettek, mindössze néhány esetben sikerült tetten érniük az elkövetőket. Az erdészeti hatóság, illetve a rendőrség minden esetben megindította a szükséges államigazgatási eljárást. Az akció keretében megyei igazgatóságonként 1-1 napon végeztek helyszíni ellenőrzést az erdőkben, az erdők vonzáskörzetében, illetve az odavezető utakon.

A „Tölgyfaág” akció célja annak felmérése volt, hogy az ország egyes részein milyen mértékben fordul elő falopás, illegális fakitermelés. A közlemény szerint míg az ország egyes részein stagnál, illetve csökkent – például Zala megyében – az illegális cselekmények száma, addig máshol jelentősen nőtt, így például Somogy és Pest megyében. Országos szinten az ismertté vált esetek alapján a falopások mennyisége a korábbi évekhez hasonló.

Az ellenőrzések azt mutatták, hogy az állami területeken ugyan a feltárt esetek száma magasabb, de – az erdészek jelenléte miatt – az eltulajdonított faanyag mennyisége kisebb, mint a magánkezelésben lévő erdőkben.


http://www.mno.hu/portal/628198

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése