2010. augusztus 2., hétfő

Megéri a köztársasági elnöki biznisz

Be jó lenni leköszönő köztársasági elnöknek Magyarországon. Legalábbis ami a juttatásokat illeti: Sólyom László ugyanis mandátuma elvesztése után élete végéig lakást, havi másfél milliós járandóságot, öt évre autót és egy évig testőrt, illetve két és fél évig irodát kap.

Bőkezűen bánik egyes vezetőivel az állam. Országgyűlési képviselőink például közel két évtizedig markolták fel minden ellenőrzés nélkül a különböző támogatási összegeket a párszázezres alapfizetésük mellé. Végül 600 ezer aláírás képes volt meggyőzni a honatyákat arról, ideje lemondani előjogaik egy részéről. Ezúttal a leköszönő köztársasági elnök járandósága került terítékre minap a Blikkben.

A bulvárlap cikke szerint Sólyom László mandátumának lejártával sem lesz anyagi problémája. Lakhatását egy minimum 100 négyzetméteres zöldövezeti lakás kiválasztása rendezi - Göncz Árpád végül egy 590 négyzetméteres rózsadombi villát választott -, és hogy a rezsi kifizetése se okozzon problémát, élete végéig havi bruttó 1,5 millió forint is landolni fog a számláján. És akkor ne essék szó testőrről, autóról és irodáról...

Nehéz ezeket a juttatásokat bérből és fizetésből élő embereknek olyan könnyen elfogadniuk. Főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben. Persze, mi ez a néhány tízmilliós tétel az ország bajaihoz képest, ám mikor az APEH az államon keresztül minden egyes kis hibáért hatalmas bírságot ró az emberre, és minden területen megszorítást alkalmaz, nos, akkor nehéz egy szimpla vállrándítással elintézni százmilliós lakást, vagy havi bruttó másfél millát.

Mit kap egy általános iskolai tanár, mikor nyugdíjba küldik? Egy szép csokrot és vállonveregetést. És talán néhány diákot, aki nem felejti el. De mennyivel jár jobban egy mentős? Nem sokkal.

A köztársasági elnök időleg védelme érthető feladat. Az iroda két és fél évig azonban már hosszúnak tűnik, ahogy az öt évre kapott szolgálati autó is. A ház és a havi apanázs pedig végképp túlzónak tűnik. Ha abból indulunk ki, hogy köztársasági elnöknek egy komoly szakmai múlttal rendelkező, sikeres és tehetséges embert választunk, akkor miért van szükség ilyen jellegű utótámogatásra? Feltehetőleg már a poszt betöltése előtt felépített magának egy komoly egzisztenciát, nem reális, hogy rászorulna a felsorolt tételekre. Ettől függetlenül a törvényt be kell tartani, márpedig a törvény mindezeket előírja. Vajon meddig?

http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/72878/1/belfold/Megeri_a_koztarsasagi_elnoki_biznisz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése