2010. augusztus 2., hétfő

A középkort idézi a Szent László napokon Szekszárd


Történelmi játékokkal idézik fel a Szent László korát a hét végén Szekszárdon: a város védőszentjéről elnevezett háromnapos rendezvényt gasztronómiai program és tudományos tanácskozás egészíti ki.
A nyolcadik alkalommal megrendezett napok fő látványossága a vasárnapi történelmi felvonulás lesz, amikor Szent László királynak hódol a város; az uralkodó vitézi kíséretét a Váci Huszárezred tagjai és őcsényi lovasok alkotják majd. A programot ezúttal úgy alakították ki, hogy a kort vidáman megidézve a mai emberhez szóljon.
A kirakodó vásár árusai és a kézművesek közül megválasztják a leghitelesebb kalmárt, a király tizenkét jelentkező közül emelheti ki első udvarhölgyét, a Béla király téren pedig az udvartartáshoz illeszkedő középkori játszóház, vásári komédia, fegyverbemutató, hajfonó műhely várja az érdeklődőket.
Szombaton több szekszárdi borász nyitott pincékkel várja a vendégeket. Ezen a napon a város főterén a szekszárdi bor és pörkölt ünnepén közel száz bográcsban főznek magyaros ételeket.
A város védőszentjét idézi fel a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának pénteki tudományos konferenciája, amely a Szent László-kultusszal foglalkozik liturgiai, hadtörténeti és filológiai szempontból.

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=302891&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése