2010. augusztus 2., hétfő

Fodrászmúzeum nyílt Budapesten


Parókakészítő és felcser eszközök mellett köpölyözők, fésűk és borotvák is láthatók a Budapest XIX. kerületében pénteken nyílt Fodrászmúzeumban.
A múzeumba belépve a látogató egy 1880-as évekbeli fodrászüzletben találja magát, az asztalon a tárgyakat úgy helyezték el, ahogy akkor volt szokás - mondta el Korom Gyula tulajdonos. A 60 négyzetméter alapterületű kiállítóhelyen a közönség több olyan tárgyat tekinthet meg, amelyből Magyarországon nincs több, igazán különleges darabok a többi között a parókakészítő szakma eszközei - hangsúlyozta.
Sok olyan régi, érdekes szerszám is található a gyűjteményben, amelyről a nem szakmabeli el sem tudja képzelni, mi lehet. A tárgyak mellett azt elolvashatják az érdeklődők, hogy melyik századból való, de a részletes leírás, a tájékoztató táblák elhelyezése még várat magára. A gyűjteményt egyebek mellett hajszárítók, nyírógépek, ollók, dauer gépek, sütővasak és felcser eszközök alkotják a hajmosók, fodrász szék és egyéb felszerelések mellett.
Az első darabokat még Pinke Károly fodrász gyűjtötte 1950-től kezdve, ez lett később Korom Gyula gyűjteményének alapja. 1996-tól régiségkereskedők bevonásával, aukciókon való vásárlásokkal, a piacok folyamatos látogatásával gyarapította a több mint kétezer darabból álló kollekciót.
A múzeum hetente két nap lesz nyitva, többek között fodrászképző iskolásoknak, szakmunkástanulók és érdeklődő csoportok részére előzetes telefonegyeztetés után ismertetőt tartanak a fodrászipar történetéről, az ókori Egyiptomtól kezdve az 50-es évekig - tájékoztatott Korom Gyula, aki két éve életműdíjat kapott a gyűjtemény létrehozásáért.

http://kultura.hu/main.php?folderID=1234&articleID=302937&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése