2010. augusztus 1., vasárnap

A híres avasi fröccsöt is kipróbálhatjuk szombaton


A Múzeumok éjszakája számos meglepetéssel várja az érdeklődőket Miskolcon; a Herman Ottó Múzeum központi helyszínén és a kiállítási épületben is változatos és érdekes programokkal készülnek.
A kiállítási épületben ennek az éjszakának minden évben családias kísérő rendezvénye a Miskolci Fröccsfesztivál. A borokból és szörpökből készült fröccsök mellett az idén is lesz hagyományos szódásüveg-bemutató és vásár, valamint a Manó Manufaktúra játszóház várja majd a kicsiket és nagyokat. Az ételkülönlegességekről a Boldogkő várában működő Castrum Boldua középkori étterem gondoskodik, de megkóstolhatóak az erdőhorváti perec- és kecskesajt-különlegességek is.
Ebben az évben először a látogatók nemcsak a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében fröccsözhetnek, hanem a fesztiváltérkép vezetésével, Móra Ferenc nyomán kereshetik fel az avasi pincesor régi borospincéit, ahol a híres avasi fröccsöt (7 deciliter bor plusz 3 deci szódavíz) is megkóstolhatják.
A kiállítási épületben emellett a Jazzinside zenekar szabadtéri koncertje várja a látogatókat
Nem hiányozhat a palettáról a Kisgömböc múzeumi játszóház sem, amely ezúttal a Mazsaroff Miklós-emlékkiállításhoz kapcsolódik. A vállalkozó szellemű látogatók olajpasztellel, pasztellel és tussal készíthetik el saját csendéletüket Mazsaroff Miklós festményei alapján.
Szintén a Papszeren lévő kiállítási épületben kap helyet a Szinvaparti Öltögetők bemutatója. A Miskolcon működő foltvarró csoport közös varrásra, eper- és tulipánkészítésre várja a kicsiket és a nagyokat. A kézműves foglalkozás mellett a zsákbamacskát is kipróbálhatják az érdeklődők.
Vendégmúzeum a Hollóházi Porcelán Múzeum, amelynek látogatói alkotócentruma egy éjszakára a miskolci múzeum kiállítási épületébe költözik. A cél az, hogy az érdeklődők ne csak betekintést nyerhessenek a porcelánfestés csodálatos világába, hanem ki is próbálhassák porcelánfestői tehetségüket. Az érdeklődők szakképzett kézifestő segítségével varázsolhatnak mintákat a hófehér porcelánra.
A Múzeumok éjszakáján megtekinthetőek a kiállítási épület tárlatai is.
A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtára szintén számos programmal csábítja a kultúra és a művészet kedvelőit. A Görgey úti épületben Akár egy kis zenekar - Dallam, harmónia és basszus hat húron - Papp Sándor gitárművész koncertje várja az érdeklődőket, majd Sissi korabeli ételeket kóstolhatnak és betekintést kaphatnak a XIX. század korszakának romantikus zenei kínálatába.
Emellett A festészet titokzatos világa címmel lesz múzeumpedagógiai foglalkozás, illetve Az őskori kovabányászat rejtelmei elnevezéssel rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak óránként régész szakmuzeológusok vezetésével.
Vendégmúzeumként a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeumát köszöntik és képtár állandó képzőművészeti kiállítása, valamint a Varsói Állami Régészei Múzeum tárlata is várja az érdeklődőket.

http://kultura.hu/main.php?folderID=881&articleID=302454&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése