2010. január 28., csütörtök

Tovább húzódhat a recesszió, nem tér magához az építőipar


A 2010-es év az építőipari recesszió negyedik éve lesz, az építési piac válságának elhúzódása pedig felerősítheti a negatív folyamatokat – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán.

Az építőipari érdekképviselet előrejelzése szerint az idén mintegy 1800 milliárd forint értékű országos építési-szerelési tevékenységre lehet számítani, amelynek mintegy 50-55 százaléka lehet a közmegrendelésre elvégzendő munka. Az ÉVOSZ prognózisa szerint a várható forgalom alakulása jó esetben a recessziós mélyponton való stagnálását jelentheti. Az építőipar „utolsó jó évéhez”, 2006-hoz viszonyítva 2010 elején 36-37 százalékkal kisebb az építőipari teljesítmény. A megkérdezett cégek várakozásaiból arra lehet számítani, hogy a mélyépítés, az infrastruktúra-építés és a környezetvédelmi beruházások területén dolgozó cégeknél 2-5 százalékos bővülés, a magasépítés, szak- és szerelőipar területén további 3-4 százalékos, a lakásépítés területén további 10-12 százalékos csökkenés várható – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

A szakmai szervezet tapasztalata, hogy az országgyűlési és önkormányzati választások évében lassul a beruházások előkészítési folyamata, és erre 2010-ben is fel kell készülni, aminek valójában 2011-ben lesz negatív kihatása. Az ÉVOSZ úgy véli: a közbeszerzési piac jelentős részének hónapokra történő leállását „szentesíti” a kormány határozata, amely szerint 2010. március 1-jétől ajánlatkérői döntés csak az új kormány minisztereinek kinevezését követően hozható meg. A banki és lakossági finanszírozás területén sem lehet javulásra számítani az idén – állítja az ÉVOSZ. Az építőipari fedezetkezelő intézményrendszer akadozó működése pedig továbbra is bizonytalanná teszi a helyzetet, és nem járul hozzá a lánctartozások csökkenéséhez.

Az ÉVOSZ adatai szerint a 2007–2010. közti években az építőipari lánctartozások értéke eléri az 500 milliárd forintot. A tartozások magas szintje következtében 2010-ben tovább fog tartani a 2008 végétől tapasztalható építőipari felszámolási, vállalkozásmegszűnési hullám. A megszűnések, felszámolások nemcsak a vállalkozási lánc végén lévő, többségében mikro- és kisvállalkozásokat érintik, hanem a közepes és nagy cégeket is. A szakmai szervezet azzal számol, hogy az építőiparban a termelői árak átlagosan 3,5-4 százalékkal emelkednek 2010-ben. Ahhoz, hogy 2011-től érezhető élénkülés legyen a magyar építési piacon, 2010 második félévétől a szerződésállománynak 15-20 százalékkal kellene növekednie 2009-hez képest, a 2006. évi forgalom szintjének eléréséhez pedig 35-40 százalékos szerződésállomány-bővülésre lenne szükség – közölte az ÉVOSZ.


http://www.mno.hu/portal/691086

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése